Levensweg Elektronisch & Levensecht

Door Astrid PaterVeel spellen worden aangepast aan de moderne tijd. Zo ook Levensweg. De nieuwe variant heet Levensweg Elektronisch & Levensecht. Met je creditcard (letterlijk) op zak en je digitale accountant (de lifepod) stap je vol goede moed het leven in om zoveel mogelijk levenspunten te verzamelen. De vier levensfasen die je kunt doorlopen zijn: Learn it!, Earn it!, Love it! en Live it! Van tevoren stel je op de lifepod in hoeveel jaar je gaat spelen.

Levensstrategie
Net als in het echte leven heb je niet meteen een topinkomen. Je moet dus goed nadenken over je aankopen. Ga je voor de gewone auto, of kies je de sportauto waarmee je in de rode cijfers eindigt? Net als in het echte leven betekenen rode cijfers rente betalen. Is die sportauto dat wel waard? Of dat luxe landhuis? Daar staat tegenover dat het je wel levenspunten oplevert. Tja, genoeg afwegingen om te maken. Ook in het begin van het spel wanneer je voor een carrière kiest. Kies je voor de makkelijke weg, een carrière zonder opleidingen. Lijkt misschien makkelijk, maar soms maak je noodgedwongen een carrièreswitch. Ga je er qua salaris plots op achteruit, omdat je nieuwe carrière wel om opleidingen vraagt om aan de top te komen. Houdt hiermee rekening op je levensweg. Een opleiding voltooien, ook al heb je deze niet nodig, kan in de toekomst toch goed van pas komen.

Simplistisch
Levensweg geeft een simplistisch beeld van het echte leven. Dus krijg je kado’s (geld!) wanneer je trouwt, maar kosten de kinderen die je daarna krijgt, bakken met geld. Daarentegen leveren zij wel weer levenspunten op, want kinderen maken je nou eenmaal gelukkig. De lifepod rekent alles voor je uit. Lekker makkelijk, maar echt inzicht in je financiële situatie krijg je niet. Het is soms wat onduidelijk wat je kwijt bent aan hypotheek, afbetalingen aan auto’s en opgroeiende kinderen. Van die kinderkosten ben je overigens wel af na 18 jaar.

Lifepod
Het is aan te raden om de lifepod de eerste paar keer dat je Levensweg E&L speelt in te stellen op 10 tot 15 jaar. Als je wilt, kun je tijdens het spel de jaren nog aanpassen. Het spel is even wennen en het kost ook een paar spelletje om door te krijgen waar je de meeste levenspunten vandaan haalt. Heb je het spel eenmaal in de vingers dan is 25 jaar goed te doen. Je bent misschien wat langer bezig, maar zo krijg je ook echt de kans een carrière op te bouwen en extra geld te gaan verdienen, dat mooie huis te kopen en te genieten van de kinderen nu ze nog thuis wonen.

Conclusie
Levensweg E&L is absoluut een leuk spel om te spelen. Misschien is het zelfs beter dan de ‘oude’ Levensweg. Het spel is in ieder geval eigentijds met zijn creditcards en lifepod. Het kost een paar keer spelen om een strategie voor het spel te ontwikkelen, maar daarna kun je helemaal los. Elk spel is anders en daarom blijft het spel leuk om te spelen. Daarnaast gebeurt het zelden dat je in een uitzichtloze positie raakt en je financiële situatie in een regelrechte ramp eindigt. Levensweg E&L is wat mij betreft een mooie afsluiter voor dit najaar. Zeker een spel met een lange adem die deze en menig winter in de toekomst gaat overleven.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 60 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 44,95

 

. : B A N N E R S : .