Levensweg Reiseditie

Door Astrid Pater

Naast de welbekende levensweg van huisje, boompje, beestje, heeft in de jaren '90 een nieuwe levensweg zijn opkomst gedaan: carrière maken. Tegenwoordig is trouwen en kinderen krijgen niet meer zo vanzelfsprekend. De 'Levensweg reiseditie' kiest dan ook het pad van de eeuwige roem. Van film- tot popster, de populairste carrières zitten er allemaal tussen.

Rijk worden en roem vergaren
Rijkdom en roem gaan hand in hand in deze reiseditie van Levensweg. Want wie aan het einde het meeste geld bij elkaar heeft weten te sprokkelen mag zich de eeuwige roem toekennen. Het spel begint met het kiezen van je carrière. Door aan het rad te draaien kom je te weten in welke categorie jouw carrière zich bevindt (en van die stapel pak je dan ook je carrièrekaart).

Snel en simpel
De spelregels zijn tamelijk eenvoudig. Je draait aan het rad en op de middelste schijf staat hoeveel plaatsen je pion voor- dan wel achteruit gezet moet worden. De opdracht die bij die plek hoort, wordt dan uitgevoerd. Meestal moet je daarvoor ook aan het rad draaien. Dan weet je hoeveel geld je moet betalen voor het een of ander, of juist hoeveel je hebt verdiend. Zo gaat het spel door tot de eerste speler op het vakje 'prijsuitreiking' komt te staan. Het spel is dan voorbij, en de spelers tellen hoeveel geld ze bij elkaar hebben weten te vergaren.

Reiseditie
Dat er sprake is van een reiseditie blijkt uit alles. Het spel is lang niet zo uitgebreid als de 'echte' Levensweg, en duurt ook heel wat minder lang. Dat de uitvoering kleiner is, spreekt voor zich. Helaas is het daarmee niet praktischer geworden. Het kartonnetje dat het speelbord moet voorstellen is verkreukeld. En dan staan de pionnen ook niet meer echt stabiel op het bord. Daarnaast laat de draaischijf ook te wensen over, deze draait vrij stroef. Geef je een flinke slinger aan de schijf, dan vliegt deze zo van zijn plek.

Conclusie
De reiseditie van Levensweg is zeker niet een van de betere spellen uit deze serie te noemen. Hasbro schiet hier toch echt tekort. De mensen die Levensweg een van hun favoriete spellen noemen, zullen niet hetzelfde plezier aan de reiseditie beleven. En de mensen die denken een leuk spelletje voor onderweg te hebben gekocht, zullen ook de kat in de zak vinden. Gelukkig maar dat Hasbro een hele reeks voor op reis heeft uitgebracht, en er dus genoeg te kiezen valt.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 9,95

 

. : B A N N E R S : .