Line Up!

Door Astrid PaterWie heeft de beste algemene ontwikkeling en sleept na een lang traject zijn team over de eindstreep? In Line Up! is het de bedoeling dat twee teams het tegen elkaar opnemen en de beste rijtjes van vijf maken.

5 op een rij
Elke beurt wordt er een kaartje in de kaartenhouder gezet. Daarop staan 5 dingen die je in de juiste volgorde moet zetten. Van hoog naar laag, op chronologische volgorde of van veel naar weinig. Bijvoorbeeld, van hoogste berg naar laagste berg. In je team overleg je wat volgens jullie de beste volgorde is. Je zet de kaartjes in de houder en wacht tot ook het andere team klaar is.
Dan wordt er gekeken hoeveel van de vijf je team op de goede plek heeft gezet. Voor elk antwoord dat op de goede plek staat, mag de pion een stapje vooruit op het speelbord. Zo ga je door tot het einde. Wie als eerste de eindstreep bereikt, wint het spel.

Verschillende fasen
Het speelbord is opgedeeld in drie fasen. In de eerste fase van het spel is het puur en alleen de bedoeling dat je de rijtjes van 5 maakt. Het kan puur een gok zijn, of weloverwogen. Het maakt niet uit. Maar in de volgende twee fasen van het spel wordt het wel anders.
In de tweede fase komt er de moeilijkheid bij dat je moet voorspellen hoeveel je goed hebt van de vijf. Heb je minder antwoorden goed dan voorspeld, dan mag je geen vakjes vooruit. Heb je evenveel of meer goed dan voorspeld, dan mag je het aantal voorspelde vakjes vooruit.
In de derde en laatste fase moet je ook weer voorspellen hoeveel je er goed denkt te hebben. Dan speelt echter maar één team. Het team dat denkt de meeste goed te hebben. Heeft het team een goede voorspelling gedaan dan mogen ze het aantal voorspelde vakjes vooruit, en zoniet, dan mag het andere team het aantal voorspelde vakjes van de tegenstander vooruit.

Logisch denken
In Line Up! gaat het voornamelijk over logisch denken. Als je de goede volgorde weet is dat niet nodig. Maar soms krijg je een vraag die je niet meteen weet. Met logisch denken kun je dan al een heel eind komen.
Natuurlijk is een beetje kennis van algemene zaken ook mooi meegenomen. Als je helemaal nergens wat van afweet, kun je het spel gewoon links laten liggen.

Conclusie
Line Up! is naar mijn mening vooral erg geschikt om op een feestje te spelen. Tenminste als je daar van houdt. Het valt een beetje in de categorie Pictionary. Je speelt met je team tegen een ander team. Hoewel je het ook één tegen één kunt spelen, brengt het spel niet genoeg spanning met zich mee om elke keer weer uit de kast te halen. Kortom, geschikt voor op een feestje, niet als leuk tussendoortje op een zaterdagavond.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 60 min.
Auteur: -
Spelers: 2+
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 29,99

 

. : B A N N E R S : .