Lord of the Rings Risk

 

Door Jan Geerling

Aan de niet aflatende stroom van Lord of the Rings games is nu ook een Risk spel toegevoegd. Het is tegenwoordig helemaal in om van oude bordspellen als Monopoly, Risk en Triviant een thema versie te maken. Zo had je al Voetbal Triviant, Star Wars Monopoly en Disney Stratego. Maar hebben die thema versies eigenlijk wel een meerwaarde, of kan je LotR Risk in de schappen laten liggen als je het oude Risk al bezit?

De Risk-formule
Die Risk-formule mag door ons als bekend worden verondersteld, dus die zullen we niet heel uitgebreid uit gaan leggen. Enkele spelers bezetten met hun legers enkele landen. Vervolgens gaan ze vechten om elkaar uit te roeien, en zo het spel te winnen. Elke beurt mag je legers bij plaatsen. Verover je een continent, dan krijg je ook nog eens extra legers. Verover je een land, dan krijg je een kaartje met een symbool daarop. Door met die symbolen combinaties te maken krijg je nog meer legers. Ook in LotR Risk is dat allemaal niet anders.

Middle Earth
De makers hebben getracht LotR Risk iets speciaals mee te geven. Tenslotte hebben alle spelletjesliefhebbers wel Risk in huis, dus hoe krijgen ze ons zo gek om dit spel dan ook nog aan te schaffen? Eerst is daar natuurlijk de LotR hype. Die zorgt er wel voor dat dit toch een leuk hebbedingetje kan worden. Voorts noemen we de mooie kaart van Middle Earth waarop de strijd zich zal afspelen. Maar de hoofdreden is toch wel dat men iets aan de oude Risk-formule heeft toegevoegd.

Bonus kaartjes
Tijdens het spelen van LotR Risk kan je namelijk een soort bonus kaarten verdienen. Deze kunnen er voor zorgen dat jouw legers extra sterk zijn, of dat je een land kan aanvallen vanuit onverwachte hoek. Een voorbeeld: jouw land is veilig beschermd door een berggordel. Daarlangs kan de vijand je niet aanvallen. Maar plots krijgt die vijand een kaartje die hem de mogelijkheid geeft om iemand over de bergen aan te vallen. Tja, daar gaat je tactiek!

The Fellowship
Verder zijn er in het spel nog leger aanvoerders toegevoegd. Als een leger zo'n aanvoerder bij zich heeft vergroot dat zijn kracht. Ook zijn er enkele landen met een fort. Dit fort geeft de legers extra kracht en bescherming. Over het bord is ook nog een "ring fiche". Deze staat symbool voor de 'fellowship of the ring'. Elke speelronde zal hij een stukje van zijn route naar Mount Doom afleggen. Zodra hij daar aankomt, is het spel voorbij. Wie de meeste landen heeft wint.

Conclusie
LotR Risk is voor de echte fans van de boeken en films een must have. Ook spelletjes freaks kunnen hun hart ophalen aan dit spel. Het spel voegt genoeg toe aan het al oude Risk, en zal in uw spelletjeskast zeker niet misstaan. Aanrader!
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 45-60 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 49,99

 

. : B A N N E R S : .