Madwish

Door Jan Geerling

Op Spiel Essen 2005 waren er dit jaar weinig bijzondere spelconcepten die ons echt konden bekoren. Het was dit jaar overal een beetje hetzelfde laken en pak: historisch thema hier, kaartjes en pionnetjes daar, hup klaar. Wat dat betreft zag de stand van Playerz Games er behoorlijk uitdagend uit. Artwork welk je normaal in een videogame zou verwachten, opruiende teksten, en er werden kaartjes met dubieuze vragen uitgedeeld. Hier wilden we het fijne van weten...

Pimp my Boardgame
De boodschap van Playerz Games komt in het kort hierop neer: bordspellen spreken een grote groep potentiele spelers niet aan, omdat het gewoon niet cool lijkt. Met Madwish hoopt men dat publiek wel aan het bordspelen te krijgen. Madwish is namelijk een cool bordspel, een game waar het draait om Punks, Pimps en Playerz. En als je een eerste blik op het speelbord werpt, dan kan je niet anders dan beamen dat Madwish een geheel eigen 'look' heeft, het ziet er echt verschrikkelijk tof uit. Alle deelnemers meten zich een 'stijl' aan (Alto, Hip-hop, rijke stinkerd, etc..) en proberen in een zo kort mogelijke tijd een bepaald geldbedrag te verdienen voor een ander dat doet.

Funky vakjes
Om in dit spel geld te verdienen moet je gewoon elke beurt met de dobbelsteen gooien en vervolgens de opdrachten uitvoeren die bij het vakje horen waar je uitkomt. Zo is er de Darkroom, waar de speler geld en kledingstukken kan verliezen. Maar er is ook het zogenaamde virusvakje, waar de speler een soa oploopt. Gelukkig kan het zijn dat je in een eerder stadium een condoom hebt weten te scoren, en dan is er gelukkig niets aan de hand. Door naar het vakje ripdeal waar de spelers elkaar gruwlijk van de zuurverdiende centjes kunnen beroven of het vakje golddigger waar vrouwen de mannen geld af kunnen troggelen. Je begrijpt het nu al een beetje, Madwish heeft een ganzenbord element waar de oude vertrouwde put is vervangen voor een lounge, darkroom of Champagne room.

Freaky vragen
Het belangrijkste element is echter het draairad in het midden. Vaak genoeg moeten spelers daar aan draaien om te kijken welke opdracht ze moeten vervullen. Deze opdrachten zijn verdeeld in drie kaartjesgroepen die verdacht veel doen denken aan het oude spelletje 'doen, durven, waarheid'. Bij 'Do It' krijg je een opdracht die je direct moet uitvoeren, zoals het laten zien van je onderbroek. Hiermee vedien je geld. Bij 'Dare' heb je de keuze een dergelijke opdracht niet uit te voeren (je durft niet). Bij 'Truth' moet je een door het kaartje gestelde vraag eerlijk beantwoorden. Doe je dat niet, dan raak je centen kwijt. De Opdrachten zijn soms best heftig, mij werd bijvoorbeeld gevraagd wanneer ik voor het laats had gemasturbeerd... Daarom is het spel niet voor de jongsten onder ons geschikt.

Conclusie
Madwish mag dan wel een 'cool bordspel' zijn, echt vernieuwend qua gameplay is het niet. Het blijft een ganzenbord-achtig spel met een truth or dare element. Het vernieuwende zit dan ook meer in de manier waarop men dit spel op de markt brengt, er is duidelijk echt moeite gedaan om een ander publiek aan te spreken. We hebben hier in elk geval de grootste lol gehad in het testen van het spel; tranen van het lachen hebben we gehad bij het lezen en uitvoeren van sommige opdrachten. Met een groep vrienden en een krat bier en andere sterke drank is dit een erg coole party game. Speel het spel misschien maar beter niet met je familie, voor je het weet zit je broertje of zus in zijn of haar nakie voor je aan tafel, en of dat nou weer zo leuk is...Uitgever: Playerz Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-8
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Prijs: € 39,99

 

. : B A N N E R S : .