MaNiKi!

Door Astrid Pater

Waan je dompteur in een circus, en zorg ervoor dat de dieren je bevelen opvolgen. De leeuw, ijsbeer en olifant zijn tot een hoop in staat. Op twee blokken kunnen ze tal van trucs laten zien in verschillende combinaties.

Wat zit er in de doos?
MaNiKi bestaat uit een platform met daarop twee blokken waar de dieren de combinaties moeten uitvoeren. Een houten leeuw, ijsbeer en olifant. Daarnaast zijn er een flink aantal kaarten waarop de verschillende combinaties staan die gevormd moeten worden. Tenslotte ligt er een stapeltje kaarten met de commando's die gebruikt worden om de juiste combinaties te vormen.

Combinaties
Na elke beurt staan de dieren in verschillende posities op de blokken. Deze eindstand is de uitgangspositie voor de volgende combinatie. Er wordt een kaartje met een nieuwe combinatie van de stapel getrokken en deze moet met behulp van de commando's gevormd worden. Je kunt dus niet zo maar de beesten van plaats veranderen.

Commando's
De commando's zijn Ki Lo Ni Ma So, en elk commando heeft zijn eigen betekenis. Zo houdt commando Ni in dat de bovenste dieren op beide blokken wisselen van plaats. En Ma betekent dat het dier onderaan het rode blok, naar de bovenste positie op dit blok verplaatst wordt. Als er op een blok geen beest staat, kan bijvoorbeeld commando Ni niet gebruikt worden. Wanneer een speler een commando roept dat niet uitgevoerd kan worden, is de beurt voorbij. Een andere speler kan dan nog proberen de juiste combinatie te maken.

Kaartjes verzamelen
Het is de bedoeling om zo veel mogelijk kaartjes met combinaties te verzamelen. Je krijgt een kaartje wanneer je de juiste commando's hebt geroepen om de combinatie op dat kaartje te vormen. Wie aan het einde van het spel de meeste kaartjes heeft weten te verzamelen, is de beste dompteur van het circus en winnaar van MaNiKi!. Belangrijk is om de commando's snel onder de knie te krijgen, want zodra de spelers het spelletje eenmaal doorhebben, kan het rap gaan. Voor die spelers is er ook nog de mogelijkheid om commando Ni uit het spel te halen. De combinaties zijn nu iets lastiger te vormen, en het duurt ook wat langer.

Conclusie
MaNiKi! is een leuk inzichtelijk spelletje waarbij je ook nog eens snel moet reageren. Er wordt een kaartje omgedraaid, in gedachte ga je de commando's bij langs die zorgen voor de juiste combinatie en dan hard roepen. Wanneer de commando's inderdaad de juiste combinatie vormen, ben je weer een kaartje rijker. Voor de spelers die nog niet zo snel zijn, is het een kwestie van goed oefenen. Voor de spelers die MaNiKi! al aardig onder de knie hebben, is het spel alleen nog maar een grotere uitdaging zodra commando Ni uit het spel wordt gehaald. MaNiKi! is een snel en uitdagend spel voor de toekomstige dompteurs onder ons!Uitgever: Jumbo
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-10
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .