Marco Polo Expedition

Door Astrid Pater

Bijna iedereen heeft wel eens van Marco Polo gehoord en zijn handelsreizen naar Mongolië en omstreken. In het spel Marco Polo Expedition volg je via de grote steden de reis die Marco Polo zelf ook gemaakt heeft. Je begint in de havenstad Ormoez en eindigt in Daidu (het hedendaagse Peking). Het doel van je reis is handelen en zo rijkdom te vergaren. Maar reizen kost natuurlijk ook weer geld. Het is dus een kwestie van het vinden van een goede balans tussen de kosten en baten.

Goud inwinnen
Doel van het spel is als speler zo rijk mogelijk te worden. Wie aan het einde van het spel het meeste goud heeft weten te verdienen, wint het spel. Klinkt heel eenvoudig, dus wat heeft auteur Reiner Knizia bedacht om het wat lastiger te maken. In de eerste plaats moet je je kameel altijd verplaatsen naar het eerstvolgende lege vakje. Voordeel hiervan is dat je soms over alle andere kamelen mag heen springen omdat het lege vakje voorbij de karavaan is. Zit er echter een gat tussen jouw kameel en de rest, dan moet je dus eerst naar dit vlak.

Kaarten spelen
Per vakje staat aangegeven wat het kost het vakje te betreden. Soms moet je goederenkaarten inleveren, soms goederensoorten en soms karavaangidskaarten en de kleur kan ook nog wel eens van belang zijn. Op de vakjes zelf staan symbolen die aangeven wat het je kost het vakje te betreden. Omdat je niet altijd voldoende kaarten in handen hebt, of de goed kaarten, mag je aan het einde van de beurt een kaart trekken of uitkiezen. Er liggen namelijk 5 kaarten open op tafel. Loop je heel ver achter, dan mag je eenmalig een schatkist van waarde 1 inleveren, om zo een plaatsje te kopen.

Tussenwaardering
Op de reis naar Daidu kom je langs de grote handelsstad Kantshou, hier vindt een tussenwaardering plaats. De speler die als eerste Kantshou bereikt krijgt hiervoor een bepaalde waarde aan schatkisten. Daarna krijgen alle andere spelers, die dicht genoeg in de buurt van deze stad zijn gekomen zoveel schatten als staat aangegeven op het vlak waar ze zich bevinden. Ditzelfde gebeurt ook wanneer de spelers Daidu bereiken. En dat kan bepalend zijn voor de einduitslag. Belangrijk is het dan ook in de buurt van je medespelers te blijven.

Conclusie
Marco Polo Expedition is een eenvoudig en aardig bordspel. De handleiding is duidelijk en met het spel kan vrij snel worden begonnen. Er zit een leuk tactisch element in, want je moet slim spelen wil je in ieder geval wat schatkisten te pakken krijgen en voorkomen dat ze telkens voor je neus worden weggekaapt. Prettig aan Marco Polo Expedition is ook het prijskaartje. De verhouding van de kwaliteit en de prijs is zeer goed. Marco Polo Expedition is daarom een prima aankoop voor spellenspelers.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 21,99

 

. : B A N N E R S : .