Memo Street

Door Astrid PaterMemo Street kun je het beste omschrijven als een combinatie van Memory en Yahtzee. Van beide spellen vind je duidelijk de elementen terug in dit nieuwe spel van Ravensburger.

Twee dezelfde of één straat
Voordat het spel kan beginnen moet alles netjes worden klaargelegd. De spelers krijgen elk een kaart waarop ze hun fiches straks gaan neerleggen, en de fiches worden omgedraaid in rijen van 13 bij 7. Op de fiches staan de getallen 1 tot en met 6 en er zit jokers tussen met een klavertje vier erop afgebeeld. Eenmaal speelklaar, mag de jongste speler beginnen.
De speler draait drie van de fiches om en beslist wat hij hiermee wil doen. Op de speelkaart staan de mogelijkheden aangegeven. Op de bovenste speelhelft kun je dezelfde cijfercombinaties neerleggen, bijvoorbeeld 1, 2 of 3 vieren (of een van de andere 5 cijfers). Op de onderste kaart kun je een vrije keuze-rij neerleggen, een kleine straat (1, 2 ,3), een grote straat (4, 5, 6) en een Memo Street (3 dezelfde). Bij de keuze die je maakt moet je er wel bij stilstaan dat je een rij maar 1 keer kunt gebruiken. Heb je eenmaal 2 zessen neergelegd op de kaart, dan kun je die rij niet meer gebruiken. Draai je nog eens 2 zessen om, dan kun je deze nog wel kwijt op de vrije keuze-rij op de onderste helft van de kaart. Is deze ook al bezet dan moet je óf een rij wegstrepen, óf een cijfertje neerleggen (wat ook weer gevolgen kan hebben).

Tien ronden
Na tien ronden is elke rij op de kaart gebruikt (er zijn namelijk maar tien rijen) en is het de hoogste tijd om de punten te tellen. Degene die de meeste punten bij elkaar heeft weten te spelen wint het spel.
Het is daarom handig om tijdens het spelen van Memo Street een paar dingen in gedachte te houden. Voor de bovenste helft van de speelkaart geldt dat als je tenminste 42 punten hebt gescoord je bonuspunten krijgt. Door op elke rij tenminste 2 fiches te sparen lukt je dat (je hebt dus twee enen, twee tweeën tot en met twee zessen nodig). Voor de onderste helft geldt dat de twee straten en de Memo Street ook een flink aantal punten opleveren. Met dit in gedachte kun je slim spelen om veel punten te verzamelen.

Conclusie
Memo Street is een leuk spel voor de jongere spelletjesspeler. Voor hen is het een leuke variant op Yahtzee en Memory. Het vereist de nodige concentratie en het inzicht om vooruit te kijken: "wat betekent mijn beslissing van nu voor later?" Memo Street is het leukst om te spelen met zijn vieren, dan haal je de meeste spanning uit het spel.
Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 14,99

 

. : B A N N E R S : .