Mijn eerste Baantje

Door Astrid PaterOmdat Jumbo in 2003 haar 150-jarig bestaan vierde werd er een wedstrijd georganiseerd waarbij schoolkinderen een eigen spel gingen maken. Jumbo heeft uit alle inzendingen de winnaar gekozen en het spel geproduceerd. De opbrengst van het spel komt ten goed aan de olifantenkudde in Artis. Stef Leliveld en Steven Deenstra, beiden 11 jaar oud, hebben de basis voor “m’n eerste baantje’ bedacht!

Geld verdienen
Vroeg of laat heeft iedereen meer geld nodig om te besteden. Voor ouders betekent dat iets dieper in de buidel tasten, maar daar moet ook wat tegenover staan. Zo moeten de kids op zoek naar een bijbaantje. Met m’n eerste baantje is het de bedoeling om als eerste 150 euro te verdienen. En wie dat lukt is de winnaar van het spel.

Verschillende baantjes
Op verschillende manieren kan er geld verdiend worden. Zo kun je pizza’s bezorgen, hardlopen of zeilles geven en hiermee een leuk aantal euro’s verdienen. Als je een baantje wilt, loop je op het speelbord naar de pizzeria, de atletiekbaan of het meer. Daar krijg je een kaartje waar een opdracht op staat. Deze moet je uitvoeren om het geld te verdienen. Soms moet je ook een medespeler uitdagen voor een wedstrijd, dan krijgt slechts één van de twee spelers geld.

Kosten
Maar ja, geld moet ook rollen. Zo kun je geld verliezen op de kermis door het te vergokken, of krijg je een bekeuring. Dan vliegt het zuurverdiende geld zo weer de deur uit. Heb je bijvoorbeeld een rijbewijs, kosten 5 euro, dan kun je sneller pizza bezorgen. Je moet dan wel weer een auto huren en dat kost weer geld. Hetzelfde geldt voor zeilles geven, wie dat wil moet eerst een zeilboot huren. Hardlopen is wat dat betreft het goedkoopst, het geld dat je daarmee verdiend is ook echt verdiend.

Leuke strijd
Hoewel het spel vrij eenvoudig is, zijn de spelregels niet altijd even duidelijk. Zo zijn sommige opdrachten niet helemaal duidelijk en kunnen ze op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Met onderling overleg kun je er gelukkig wel een mouw aan passen, maar de spelregels hadden beter gekund. Daar wil ik toch ook aan toevoegen dat spelregels schrijven voor een spel wel het moeilijkst is.

Goed gedaan!
Buiten de ietwat warrige spelregels om is “m’n eerste baantje” een leuk spel. Het is eenvoudig, en daardoor snel op te pikken voor de jonge spelers. En wie wil er nou niet 150 euro verdienen. Daarnaast ziet het spel er leuk uit, omdat het er toch nog op lijkt dat het zo bij Stef en Steven uit de klas is gekomen. Zelfgemaakte huizen, een zelfgemaakt politiebureau en ga zo maar door. Stef en Steven: dat hebben jullie goed gedaan!Uitgever: Jumbo
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .