Moderne Zeiten

Door Astrid PaterWe gaan een stukje terug in de tijd naar de 20'er jaren van de vorige eeuw, ook wel bekend als de 'Roaring Twenties'. Deze tijd staat in de geschiedenis bekent als een spannende en interessante tijd. Voor een deel heeft dit te maken gehad met de ontwikkeling van nieuwe moderne stijlen in muziek, dans, kleding en nog veel meer ook. Veel mensen investeerden geld in de groeiende industrie, met name in een aantal veelbelovende branches: telecommunicatie, auto-industrie, luchtvaart, scheepsvaart en de bouw. Op deze manier kreeg men geld om met de tijd mee te gaan. Met het spel 'Moderne Zeiten' kunnen we ons weer even in die enerverende en vooruitstrevende 'Roaring Twenties' begeven.

Groot worden door handel
In 'Moderne Zeiten' is het doel groot te worden door jezelf te profileren in de verschillende branches. In hoe meer branches je weet te specialiseren, hoe meer punten je kunt bemachtigen. En uiteindelijk win je het spel door de meeste punten te behalen. Je kunt je in branches specialiseren door actiekaarten uit te leggen (een actiekaart staat voor een bepaalde branche). Wie van een branche de meeste kaarten voor zich heeft liggen, is daarin het meest gespecialiseerd. Na elke ronde wordt gekeken wie in welke branche de sterkste is en deze speler mag zich op het speelbord verplaatsen.

Beurskrach
Er wordt dan een kaartje gelegd op het speelbord op het eerste vlak waar een bepaalde stad in de betreffende branche gespecialiseerd is. De steden kunnen ook punten opleveren. Wie zich als speler in een bepaalde stad profileert, wint daar ook punten mee, met New York als meest betekenisvolle (veel punten waard) stad. Dan is er in de jaren 20 ook nog de welbekende 'zwarte donderdag'. Het is oktober 1929 en alle beursen zakken ineen, en het feesten lijkt aan zijn einde te zijn gekomen. Ook de beurskrach is onderdeel van het spel. Bij elke actiekaart die gespeeld wordt, schuift de zeppelin op de aandelenmarkt een plaatsje vooruit. Zodra er 25 kaarten of meer zijn gespeeld (bij 3 spelers is de limiet 21), is er beurskrach. Van de branche die op dat moment het meest vertegenwoordigd is bij de spelers gezamenlijk worden de kaarten uit het spel gehaald. De zeppelin wordt teruggezet op de plaats van het aantal kaarten die dan nog in het spel meedoen.

Opstapje
'Moderne Zeiten' is een mooi opstapje voor spelliefhebbers die iets meer willen dan ganzenbord. Het spel is tactisch en de tegenspelers mogen niet uit het oog verloren worden. Zo kunnen er met de beurskrach een hoop spelers hun monopolieposities kwijtraken, waarbij anderen deze weer overnemen. Voor de spelers die zich al meer hebben beziggehouden met tactische spellen is 'Moderne Zeiten' net iets te simplistisch.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 45 min.
Auteur: Dan Glimne & Gregorz Rejchtman
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .