Monopoly

Door Jan GeerlingMonopoly behoort zonder twijfel tot de top 3 van meest bekende en gespeelde bordspellen uit de geschiedenis (als we hele oude spellen als Dammen en Schaken even buiten beschouwing laten). Samen met Risk, Stratego, Trivial en Catan behoort het zo ongeveer tot iedere spellenkast in Nederland. Ik kan me eigenlijk bijna niet voorstellen dat er iemand is die dit spel niet gespeeld heeft.

Huren
In Monopoly is het de bedoeling om straten en panden te kopen en huur te innen. Door slim te handelen moet men uiteindelijk de tegenstander bankroet spelen en dus een monopoly verkrijgen. De straten liggen op volgorde van kostprijs over het speelbord. Als een speler na het gooien van de dobbelsteen op een straat komt, kan hij de straat kopen. In dat geval moeten alle spelers na hem die op de straat landen huur betalen. Alle straten horen bij diverse steden. Heb je alle straten van een stad bijeen, dan heb je het monopoly over die stad, en kan je huizen en hotels op je straten plaatsen. Deze gebouwen verhogen de huurprijs.

Algemeen Fonds en KANS
Elke speler begint met 150000 euro, en dit bedrag zal gedurende het spel flink schommelen. De speler krijgt te maken met kosten (kopen van straten en huizen, boetes, betalen van huur) maar verdiend ook behoorlijk (Innen van huur, bonussen, salaris). Soms belandt de speler niet op een straat, maar op de vakjes algemeen fonds of KANS. Dat betekent dat je een kaartje van de desbetreffende stapel moet pakken. Zo'n kaartje kan extra kosten en boetes met zich meebrengen, maar ook bonussen en geluk.

Handel
Een belangrijk onderdeel van het spel is de ruilhandel. Men kan namelijk straten en dergelijke tegen elkaar ruilen. Bezit de speler een straat waar zij niets mee doet, dan kan het interessant zijn om een deal te sluiten met een speler die een straat heeft die wel gunstig voor u is. Dit is vaak het onderdeel waar gewonnen of verloren wordt, want door slim handelen kan men vaak een moeilijke positie alsnog ten goede doen uitvallen. Bij de handel zijn zo'n beetje alle deals geoorloofd, zolang het maar niet tot een direct bankroet van een speler leidt.

Conclusie
Monopoly is niet alleen een tactisch spel van juist kopen en verkopen, er komt toch wel een flinke dosis geluk bij kijken. Hoe vaak is het niet voorkomen dat iemand flink heeft geïnvesteerd in dure hotels, en dat er vervolgens niemand op komt. De dobbelstenen blijven immer onvoorspelbaar, en dat geeft het spel de juiste balans van geluk en tactiek. Ook de minder begaafden onder ons kunnen zo een spelletje winnen van de tactische masterminds, en juist dat maakt Monopoly een tijdloos en prachtig spel. Monopoly is naast de standaardversie verkrijgbaar in diverse soorten en maten, van Star Wars tot Disney Monopoly.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 90 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Prijs: € 39,99

 

. : B A N N E R S : .