Movies & Money

Door Astrid PaterIk ben een echte filmfreak, de titel van het spel sprak me dan ook erg aan. De doos geeft nog de indruk van alle filmmarkten thuis te zijn. Van 'Indiana Jones' tot 'Star Wars', van 'KingKong' tot 'Dracula' en van 'Gone with the Wind' tot 'Titanic'. Ik dacht nog, dit belooft wat. Maar waar ik op hoopte eindigde in een strop van 60 minuten.

Geen relaties tot de filmwereld
Misschien heb ik het spel wel helemaal verkeerd begrepen, maar ik dacht echt een spel te gaan spelen over de hedendaagse en historische films uit de geschiedenis. Iets in de geest van af en toe het beantwoorden van filmvraag, wat filmfeitjes horen en daarmee punten en geld verdienen. Ik zat er helemaal naast.
In het spel gaat het er om, om de uiteindelijke heerser van Hollywood te worden. Dat kan door het kopen van films, sets en regisseurs. Het spelbord bevat 5 rijen (1 tm 5) en 5 kolommen (a tm e). Door te gooien met twee dobbelstenen kun je op de vakjes uitkomen. Dan koop je voor $10.000 het item waar je op terechtkomt. Je draait het kaartje om en legt het in een kader. Als er nu iemand op jou vakje komt, moet hij jou de waarde van het kaartje betalen. Als je er zelf nog een keer op komt, mag je voor de waarde van een kaart een onderscheiding kopen. Deze zonne-onderscheiding verdubbelt de waarde van de kaart. Als er kaarten van een speler aan elkaar grenzen (dat heet een set) en de tegenstander komt er op dan betaalt hij de waarde van de hele set.Het spel gaat zo door totdat alle kaartjes zijn omgedraaid en verkocht.
In de volgende fase van het spel. Gooi je weer met de dobbelsteen en probeer je de tegenstanders bankroet te krijgen. Bij elke worp heb je de mogelijkheid de film van een ander (of welk item dan ook) over te kopen. Heb je daar geen geld voor, dan moet je je items verkopen aan de bank. Er kunnen dan weer kaarten gekocht worden, en het spel beland weer in de eerste fase.

Elk ander thema
Het spel had toegepast kunnen worden op elk ander thema. Muziek, toneel, noem maar op, je kunt het zo gek niet bedenken. Dit is een beetje een strop voor de filmfanaten. Het is niet bevredigend.
Maar los van het thema, heeft het spel zelf ook weinig om handen. Het spel berust op een grote dosis geluk. Als jij de mazzel hebt dat je veel kaartjes kunt kopen, heb je de mogelijkheid om de spelers de das om te doen. Als je dus weinig kaartjes hebt, maak je eigenlijk geen schijn van kans, en is het als het spelen van Monopoly zonder straten.
Het is jammer dat het spel de plank misslaat. Er had zoveel in kunnen zitten. Pak een kanskaart: "Je hebt Julia Roberts aan een nieuwe film geholpen. Van haar 20 miljoen dollar salaris krijg je 1% toelage. De bank betaalt u 200.000 dollar", om maar een voorbeeld te noemen. Of een vraag: "Hoeveel oscars won Ben Hur?" (bij een goed antwoord mag je drie plaatsen verder). Met een verwerking van het thema in het spel had het spel best een kans gemaakt.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 7,98 (gereduceerde prijs)

 

. : B A N N E R S : .