New Amigos

Door Astrid Pater


Als ik naar een land ga waar ik de taal niet van spreek, probeer ik tenminste een aantal basiswoordjes te leren. Al is het alleen al om mensen gedag te kunnen zeggen of te begroeten. Het doel van New Amigos is om spelenderwijs een aantal basisprincipes van een andere taal te leren en gelijk een beetje kennis op te doen over de cultuur en de taal. In Nederland kun je met New Amigos aan de slag om Engels, Frans, Spaans en Italiaans te leren.

Drie niveaus
New Amigos kan op drie niveaus gespeeld worden: beginner, gevorderd en expert. Op deze manier is er voor elk wat wils en kan iedereen mee doen. Veel mensen zullen bijvoorbeeld al een redelijke basis hebben in het Engels. Ga je New Amigos met je kinderen spelen dan kun je zelf voor de expertskaartjes gaan en voor je kinderen de beginnerskaartjes gebruiken. Zelf ben ik met de Nederlands-Italiaanse versie aan de slag gegaan. Ik spreek geen woord Italiaans en zelfs het beginnersniveau is dan nog wel eens lastig.

Vertalen
Heeft iedereen zijn niveau in de betreffende taal vastgesteld dan kan er worden begonnen. New Amigos bestaat uit 3 speelrondes te beginnen met de thuisronde. Op het speelbord zet je jouw pion op de ring van jouw niveau. Je gooit met de dobbelsteen en verplaatst de pion. Het vakje waarop je terechtkomt, bepaalt de categorie waarin je een woord moet vertalen. Er zijn vier categoriën: basisuitdrukkingen, getallen, woordenschat en tijdsuitdrukkingen. In de thuisronde krijg je het woord in de andere taal te horen en moet je het vertalen naar het Nederlands. Onder zowel het Nederlands als de andere taal, staat hoe het woord uitgesproken moet worden. Je leert dus niet alleen nieuwe woordjes, maar oefent meteen ook de uitspraak.

Win kaarten
Zodra je in de thuisronde 7 kaarten hebt gewonnen, mag je aan de volgende ronde beginnen. In dit geval de reisronde. Nu moet je woorden vertalen naar de andere taal. Ook nu moet je 7 kaarten winnen om de volgende ronde, de eindronde, te bereiken. Win je een kaart van een hoger niveau dan telt deze voor extra kaarten. Een rode kaart (expert) telt voor 2 oranje (gevorderd) en 3 gele kaarten (beginner). Een oranje kaart telt voor 2 gele kaarten. Een kaart kun je winnen door een correcte vertaling te geven. Begin je aan een taal  die je nog niet kent, dan zul je in het begin een kaart vaak niet meteen winnen.

Winnaar
Geef je een verkeerde vertaling dan wordt de kaart weer boven op de categoriestapel gelegd. De eerstvolgende keer dat er weer iemand op die categorie komt, weet je het antwoord. Je moet dus proberen de vertaling te onthouden. Het idee van New Amigos is dat je door te herhalen de taal beter leert kennen. Hoe vaker je het spel speelt, hoe meer kaartjes je onthoudt. De winnaar van het spel is de speler die het in de eindronde lukt om alle kaartjes correct naar de vreemde taal te vertalen. Wanneer je een fout maakt, wordt het juiste antwoord voorgelezen en mag je het in je volgende beurt nog een keer proberen. Ook nu komt het herhalingselement terug in het spel.

Speciale vakjes
Wie op een quizkaartvakje terechtkomt, pakt een quizkaart, leest deze voor en beantwoordt deze in de moedertaal. Je kunt ook op een rollenspel- & quizkaartvakje terechtkomen. Bij een rollenspel moet je een medespeler als partner kiezen en speel je een situatie na. Bijvoorbeeld het kopen van een tweedehands auto. Wie op een Joker staat kiest een talenkaart van een willekeurig niveau en probeert deze goed te vertalen. Wie tot slot op de rovende raaf staat kiest een kaart van een medespeler en probeert deze te vertalen. Doe je dit goed, dan krijg jij de kaart. Het is dus van belang goed te luisteren naar de anderen als zij een kaartje proberen te winnen. Een kaart mag overigens maar 1 keer geroofd worden.

Conclusie
New Amigos is een leuk spel om wat meer kennis over een taal op te doen en natuurlijk om nieuwe woordjes te leren. Of je de taal er vloeiend van gaat spreken betwijfel ik, daarvoor zul je toch echt enige maanden in het land zelf door moeten brengen. Maar je krijgt er in ieder geval een basis van. Kun je niemand vinden om New Amigos mee te spelen dan kun je het weliswaar in je eentje spelen, maar nog leuker is het om in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Maastricht naar een talencafé te gaan en het daar te spelen. Niet alleen ben je dan bezig met het leren van een nieuwe taal, je leert meteen ook nieuwe mensen kennen. Het leuke is dat het niet alleen Nederlanders zijn die er binnenwandelen maar ook veel buitenlanders. Misschien speel je de Nederlands-Franse versie wel met een echte Fransoos. Dan kun je nog meer leren tijdens het spelen en andersom ook.

Voor meer informatie over de locaties waar je New Amigos kunt spelen kunt u naar www.universitygames.nlUitgever: University Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 39,95

 

. : B A N N E R S : .