Nico Notenkraker
Door Astrid PaterIn het bos leven de eekhoorntjes. Elk jaar verzamelen ze een flink aantal noten zodat ook deze beestjes de winter kunnen doorkomen. Maar ja, ze hebben natuurlijk geen notenkraker zoals wij. Gelukkig zijn de eekhoorntjes wel in bezit van een stel scherpe voortanden die dezelfde werking als een notenkraker hebben. En eekhoorn Nico, is nu juist bezig een aantal nootjes te kraken.
Noten verzamelen
Het doel van Nico Notenkraker is om drie noten in je eigen kleur te verzamelen. Wie dat als eerste lukt die wint het spel. Dat klinkt behoorlijk simpel en is het eigenlijk ook wel, ware het niet dat je niet weet welke kleur in welke noot verstopt is. Met de hulp van Nico die noten voor je kraakt, leer je wel welke kleur in welke noot zit. Zodra Nico een noot voor je kraakt in de kleur die je verzamelt, mag je de noot houden. Anders leg je hem terug bij de verzameling van Nico. Tegenspelers die die kleur verzamelen, moeten goed onthouden waar de noot komt te liggen. Dan kunnen zij die pakken wanneer ze aan de beurt zijn.
Zwarte en Gouden Noot
Om het spel nog een stukje spannender te maken zitten tussen de noten een zwarte en een gouden noot verstopt. Nu kun je wel raden dat daar wat mee aan de hand is. Nou, wie een gouden noot te pakken krijgt, heeft hiermee een noot voor de eigen verzameling in handen. Echter, wie een zwarte noot kraakt, moet een eigen noot in leveren. Heb je een gouden noot liggen, dan moet je die inleveren. Zo kun je bijna al je nootjes verzameld hebben en er zo weer eentje kwijtraken.
Mank mechanisme
Nico Notenkraker werkt op batterijen. Om de noten te kraken stop je een noot in de bek van Nico en drukt op de knop. Nico draait rond en kraakt daarmee niet alleen de noot, maar husselt ook alle noten die rondom hem liggen. Het punt met dit soort electronidche spellen is, dat het goed moet werken wil je er langdurig plezier van ondervinden. En dat is een beetje het probleem van Nico Notenkraker, het werkt niet soepel. Het ronddraaien gaat prima, maar hij hapert vaak alvorens de noot gekraakt wordt. Je moet dus steeds weer op die knop drukken om de noot echt te laten kraken. Niet zo handig dus.
Conclusie
Nico Notenkraker is in potentie een leuk spel voor jonge spelers. Het eekhoorntje ziet er lief en schattig uit en de gekraakte noot die zomaar uit de bek van Nico springt, levert een hoop hilariteit op. Het grote nadeel van Nico Notenkraker is dat het spel niet helemaal vloeiend verloopt. Het mechanisme loopt niet goed door waardoor het steeds hapert op het moment dat de noot gekraakt zou moeten worden. Dit mankement gaat toch ten koste van het speelplezier wat Nico Notenkraker anders zou opleveren. Er rest mij niks anders dan te zeggen dat het alleraardigste eekhoorntje beter in de schappen van de winkel kan blijven liggen.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Prijs: -