Odysseus

Door Astrid Pater


Wie een beetje thuis is in de Griekse mythologie kent de verhalen van Odysseus wel. Met dit spel zul je je daarin fijntjes kunnen inleven. Kruipende in de huid van één van de Griekse Goden die Odysseus tijdens zijn lange reis het leven probeerden zuur te maken, vervul je de geheime opdrachten.

De Griekse Goden en hun krachten
Er doen zes Goden aan het spel mee: Zeus, Poseidon, Athena, Hades, Hermes en Aphrodite. Elke speler kruipt in de huid van een van deze goden en krijgt daarbij speciale krachten die hij tijdens het spel kan gebruiken. Zo heeft Zeus de kracht het spel stop te zetten, Hades kan zogenaamde windkaarten blind inzetten en Athena kan alle krachten van de andere goden tenietdoen als zij dat wil.

Dobber de dobber
Ondertussen dobbert het schip van Odysseus op de zee, afwachtend op welk avontuur de Goden hem nu weer gaan sturen. Dan weer naar de cycloop Polyphemus (zoon van Poseidon) dan weer naar Scylla (een monster met 6 koppen en 12 poten). Maar dankzij zijn avonturen verzamelt Odysseus wel punten.
Op het speelbord zijn 6 avonturen van Odysseus vertegenwoordigd in de vorm van schijven. Door windkaarten te spelen kan het schip verplaatsen. Elke beurt kan het schip drie plekken vooruit (of soms wel vooruit en dan weer achteruit, afhankelijk van welke wind er waait). De windrichting wordt bepaald door de kaarten die in de drie stappen worden neergelegd. In elke stap kan het schip drie kanten uit, het schip zal die kant opvaren waar de wind het meest vertegenwoordigd is.

Geheime opdracht
Na maximaal drie stappen komt het schip op een avonturenschijfje terecht. Deze wordt van het speelbord gehaald en vervangen door een nieuwe. Het schijfje waar het schip op is terechtgekomen kan een aantal punten waard zijn (drie, twee of een) afhankelijk van de geheime opdracht.
Op de opdrachtkaart zijn drie avonturen afgebeeld. Je behaalt punten door het schip op de bijbehorende schijfjes op het speelbord te laten komen. Het eerste avontuur op het kaartje is 3 punten waard, het tweede avontuur 2 en het derde maar 1. Elk avontuur komt meerdere keren op het speelveld voor. Het kan dus zo maar gebeuren dat je twee keer drie punten binnenkrijgt.
Overigens geld voor elk schijfje dat door het schip bereikt wordt, dat het voor alle spelers punten kan opleveren. Mits ze natuurlijk het avontuur op de opdrachtkaart hebben staan. Zodra een van de spelers 10 punten heeft, is het spel afgelopen en de winnaar bekend.

Conclusie
Odysseus is een strategisch spel. Het leuke van het spel is dat het thema er goed in verwerkt is. Je bent zelf een van de goden die ook nog eens zijn krachten kan inzetten wanneer je dat nodig vindt. Daarnaast ziet het spel er mooi uit. De houten schijven die de krachten van de goden vertegenwoordigen en het houten schip van Odysseus, zijn vakwerk. Als extraatje in de handleiding staat in het kort uitgelegd waar Odysseus over gaat (voor degenen die het niet weten). Een leuk spel, en van de strategische markten thuis.



Uitgever: Jumbo
Speelduur: 45 min.
Auteur: Dominique Ehrhart
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 39,95

 

. : B A N N E R S : .