Ongelukslaan 13

Door Astrid PaterWanneer er een erfenis verdeeld moet worden, zijn vaak alle nabestaanden van de partij. Hoe meer geld er te erven valt, hoe hebberiger de nabestaanden lijken te zijn. Wanneer het fortuin van tante Agaat aan de beurt is om verdeeld te worden, gaat het er hard aan toe. Ongelukslaan 13 lijkt langzaam zijn naam eer aan te doen, want om meer geld binnen te slepen, zullen anderen ook het loodje moeten leggen.

7 Zonden
Eén van de zeven zonden is niet voor niets hebberigheid. Diegenen die zich aan deze zonde blootgeven zullen daarvoor gestraft worden. Ongelukslaan 13 begint aan de eettafel in de eetzaal. Alle erfgenamen zitten rond de tafel te bedenken hoe ze zo snel mogelijk, met zoveel mogelijk geld het pand kunnen verlaten. Iedere erfgenaam heeft een startkapitaal van 1 miljoen euro. Iedere speler heeft voor aanvang van het spel een aantal kaarten uitgedeeld gekregen. Met de erfgenamen moet hij de deur naar buiten zien te bereiken.

Voetjes
Elke speler kan met elke erfgenaam spelen om zo bijvoorbeeld anderen te misleiden. Want een erfgenaam die naar de deur snelt, kan ook zo op een schavot belanden. Door een erfgenaam op afgebeelde voetjes van een speelvlak te zetten, krijg je als speler een valstrikkaart. Hierop staat een bepaalde handeling. Stel een erfgenaam staat op het schavot bij de ridder, dan kan een andere speler in zijn beurt misschien wel een kaart uitspelen dat de erfgenaam onthoofd wordt.

Uit het spel
Een vermoorde erfgenaam wordt uit het spel gehaald. Zijn/haar erfdeel wordt doorgegeven aan een minder belangrijke erfgenaam. Uiteindelijk kan het zelfs in het asiel belanden en heeft niemand er wat aan. Het spel houdt op als alle erfgenamen zijn vermoord, of als er van de stapel kaarten de nachtklok wordt gepakt. Het spel stopt en de buit wordt geteld. Wie het meeste geld heeft weten te ontfutselen van tante Agaat wint het spel.

Conclusie
Ongelukslaan 13 is een zeer geschikt spel voor kinderen van een jaar of 10. Het is natuurlijk hartstikke leuk je medespelers het loodje te laten leggen. Dan wel door onthoofding, een zwaar voorwerp op ze te laten vallen of simpelweg van de trap de duwen. En dat alles voor een grote erfenis. Het spel is niet al te lastig in elkaar te zetten, en ook de spelregels heb je zo onder de knie. Het grootste nadeel zijn de kartonnen onderdelen waar men wel voorzichtig mee dient om te springen. Kortom, moge Ongelukslaan 13 je veel geluk en fortuin opbrengen!Uitgever: Hasbro
Speelduur: 45-60 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: Bij aankoop een gratis cd-rom met CLuedo

 

. : B A N N E R S : .