Personology

Door Astrid Pater
De DVD-spellen zijn in opkomst. Vorig jaar kwamen daar de eerste spellen van op de markt en de trend heeft zich dit jaar voortgezet. TV-Fun is het eerste bedrijf dat zich speciaal richt op DVD-spellen voor de internationale markt en Personology is het eerste kindje.

Sluit de DVD-speler maar weer aan
Het moge duidelijk zijn, zonder DVD-speler en TV kun je niks beginnen met de DVD-spellen. Het allereerste dat je dan ook doet voor je met Personology begint, is controlleren of de DVD-speler goed is aangesloten en alle spelers zich gemakkelijk rond de TV kunnen nestelen. Het speelbord wordt op tafel gelegd en de pionnen verschijnen aan de start. Het doel van Personology is simpel en dat is als eerste speler de finish bereiken om het spel te winnen. Maar om zover te komen, wordt eerst je kennis over beroemde persoonlijkheden getest.

Minigames
Voor je ook maar een stap mag verzetten zul je een van de vier minigames moeten spelen en deze goed doorlopen. Bij elke minigame is het de bedoeling om te raden om welke beroemde persoonlijkheid het gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van een vervaagde foto of een quote van de betreffende persoon. Naar mate de tijd verstrekt, krijg je extra hints over die persoon. Als je de persoon goed weet te raden, krijg je een kanskaart en mag je met de dobbelsteen gooien. Weet je overigens het goede antwoord binnen 7 seconden te geven dan worden het aantal ogen van dobbelsteen dubbel geteld en ga je dus sneller op de finish af. Tussen de 8 en 15 seconden gebeurt er niks en na 15 seconden mogen ook de andere spelers mee raden en kunnen bij een goed antwoord de beurt afpakken.

Kanskaarten
Bij elk goed antwoord krijgt de speler een kanskaart die voor de dobbelsteenworp kan worden ingezet of bewaard voor een beter moment. Zo kun je met bepaalde kanskaarten wisselen van plek met de voorste speler. Hartstikke handig natuurlijk. Heeft deze speler op zijn beurt bijvoorbeeld een Bodyguard dan gaat het feest over. Andere kanskaarten kunnen gebruikt worden om een fout antwoord toch goed te rekenen zodat je alsnog mag gooien of je gebruikt kanskaarten om de dobbelsteenworp dubbel te laten tellen. Daarnaast kan het speelbord je ook nog tegenwerken met bepaalde valkuilen. Er is een vakje waarbij je moet wisselen met de achterste speler op het speelbord, moet je een beurt overslaan of zelfs al je kanskaarten inleveren.

Conclusie
Personology heeft een zeer eenvoudige spelopzet en behoeft weinig uitleg. Het spel speelt makkelijk weg en je kunt elkaar wel wat klieren, maar een speler in uitzichtloze positie kan zo weer vooraan staan. Dat maakt het spel zeer gemoedelijk en houdt alle spelers tevreden. Daarnaast brengt Personology ook nog de nodige dynamiek met zich mee. Reken er maar op dat in de laatste 5 seconden dat iedereen mag meedoen er flink naar het beeldscherm wordt geroepen, mits het juiste antwoord nog niet is gegeven. Personology is een leuk spel en is wat mij betreft een uiterst geschikte opwarmer voor een spelletjesavond.
Uitgever: TV-Fun
Speelduur: 55 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 29,95
Link: Personology

 

. : B A N N E R S : .