Phase 10

Door Astrid Pater

Dobbelspelletjes ontkomen er vaak niet aan dat ze wat yahtzee-achtig zijn. Zo ook Phase 10 niet. Maar is dat erg? Niet als er een leuke draai aan het spel gegeven wordt.

10 fasen doorlopen
De titel van het spel geeft het al aan. Er moeten 10 fasen worden doorlopen om bij het einde van het spel te komen. Iedere fase bestaat uit het gooien van een bepaalde combinatie. Dat kunnen 4 + 3 gelijken zijn, of een straat oplopend van 5 tot wel 8 getallen. Met de tien dobbelstenen die je hebt, mag je drie keer gooien om de juiste combinatie te vormen. Na iedere worp leg je de bruikbare stenen opzij.

Bonuspunten
Na de 5e fase kun je een bonus krijgen als je in de rondes daarvoor totaal 200 punten of meer hebt gegooid. Ook na de tiende ronde volgt er een bonus van 40 punten. Als het je tenminste in 1 keer lukt de goede combinatie te gooien die bij deze fase hoort.

Afronding
Het kan zijn dat je in een fase niet de juiste combinatie gooit. In je volgende beurt mag je het dan gewoon opnieuw proberen. Ook als je vindt dat je te weinig punten hebt gescoord (en zo bijvoorbeeld de fase 5 bonus dreigt mis te lopen). Maar pas op, de andere spelers denderen misschien wel voort naar de 10e fase. Zodra een speler de 10e fase heeft gehaald mogen alle andere spelers nog een poging wagen om ook de 10 fasen te volbrengen. Zodra het echter niet lukt een fase te volbrengen is het spel voor deze spelers voorbij.

Conclusie 
Bij dobbelspelletjes is er een zeer grote geluksfactor aanwezig. Je bepaalt immers niet de uitkomst van de dobbelsteenworp. In Phase 10 zitten naast geluk ook een paar strategische elementen. Dender je zo snel mogelijk door het spel heen om als eerste de tiende fase te halen. Of kies je ervoor een beurt nog een keer over te spelen om er meer punten uit te slepen. Keuzes die tot de overwinning kunnen leiden maar ook net zo goed tot verlies. Phase 10 is best een leuk dobbelspel, ik denk alleen niet dat het dezelfde verslavende werking als Yahtzee heeft.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 1-8
Leeftijd: 8+
Prijs: €9,95

 

. : B A N N E R S : .