Pietje Bell: Op Pad met de Zwarte Hand

Door Astrid Pater

Ook deze winter kan er volop genoten worden van de Nederlandse belhamel Pietje Bell. Niet alleen komt de eerste film uit op video en dvd en draait de tweede film straks in de bios, er is nu ook een bordspel. En over dat bordspel gaan we het nu hebben.

Clubhuis
Het doel van Op Pad met de Zwarte Hand is om als eerste met twee pionnen in het clubhuis te arriveren. Pionnen kunnen worden verzet door kaarten te spelen. De kaarten geven aan hoeveel stappen er vooruit gezet mogen worden, of wat voor handeling er plaatsvindt. Kaarten kunnen alleen uitgespeeld worden als de kleur, het getal of symbool gelijk is aan de daarvoor uitgespeelde kaart. Maar zoals je van een Pietje Bell kunt verwachten, wordt er op weg naar het clubhuis ook nogal eens kattenkwaad uitgehaald.

Pestkaart
Er zitten dan ook een aantal pestkaarten in het spel die nadelig zijn voor de tegenstanders maar heel voordelig voor jezelf. Wie de punaisekaart speelt, mag een speler aanwijzen die al zijn kaarten moet inleveren. En met een politiekaart mogen beide pionnen drie plaatsen vooruit gezet worden. Wie overigens op het vakje van een tegenstander uitkomt, stuurt de tegenstander terug naar de dichtstbijzijnde zwarte hand op het speelbord.

Overzichtelijk speelbord
Het speelbord van Pietje Bell ziet er goed uit; het is overzichtelijk en er is genoeg ruimte voor meerdere pionnen op een zelfde vakje. Het is daarom wel een beetje jammer dat de pionnen zelf wat minder mooi zijn: een kartonnetje in een houder. Hier had best wat meer aandacht aan gegeven kunnen worden. Daarentegen zijn de speelkaarten absoluut wel weer goed uitgevoerd.

Conclusie
Pietje Bell is een zeer aanstekelijk bordspel. Het is eenvoudig en daarom ook snel te leren aan jonge kinderen. Daarnaast is het spel ook nog eens spannend; je raakt zo al je kaarten kwijt of wordt teruggezet op het speelveld. Het clubhuis kan dus niet zo maar bereikt worden. Voor ouders met jonge kinderen die op zoek zijn naar een leuk familiespel voor tijdens de feestdagen, is Pietje Bell: Op Pad met de Zwarte Hand een absolute aanrader.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 25 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .