Piratenschat

Door Astrid Pater

Met de film Pirates of the Caribbean zijn piraten weer helemaal terug op de kaart. En waarom dan ook geen bordspel met deze kwajongens als thema. Wat is er dan nodig om een echt ‘piratengevoel’ te creëren? Om te beginnen een groot schip, en daar is door Jumbo alvast voor gezorgd in de vorm van een bouwpakket. En wat zijn piraten zonder de honger naar het vinden van schatten? Dan zijn ze niks, dus wordt er in Piratenschat gespeeld voor jawel, schatten.

Over de rand
Het doel van Piratenschat is de meeste schatten verzamelen, wie dat lukt, wint het spel. Maar voor er gespeeld kan worden, moet er een ander worden klaargezet; zoals het piratenschip. Het spel is in eerste instantie een soort bouwpakket, maar het resultaat mag er wezen. En echt piratenschip om het spel op te gaan spelen. Eenmaal het schip klaar, moeten ook de piraten worden opgesteld en de schatkisten. Alle piraten worden in een zak gegooid en ze worden er een voor een uitgehaald en op de loopplank gezet. De schatkisten komen achter de planken te liggen met twee lege planken tussen de schatkisten.

Pushen
Iedere speler krijgt bij aanvang van het spel een powermeter waarop bijgehouden wordt hoeveel stappen er nog gezet mogen worden. Elke beurt mag een speler tot 5 stappen verplaatsen met zijn piraten. Elke speler heeft vijf piraten in een eigen kleur deze piraten hebben allemaal een verschillende lengte. Dit heeft te maken met het verkrijgen van schatten. Er zijn twee grote schatkisten en twee kleine. Op een plank met een kleine schatkist wint de piraat die het kleinst is, en zo wint de langste piraat het op een plank met een grote schatkist. Staan er drie piraten waarvan twee dezelfde lengte, dan gaat de derde er mee heen.

Tactisch
Er mogen maximaal drie piraten op een plank staan. En dit levert echte piratentaferelen op, want wanneer een vierde piraat op de plank aansluit, wordt de voorste in het water geduwd. De gekielhaalde piraat zwemt naar het strand en mag het schip wel weer betreden, alleen kost hem dit twee stappen. Een leuk element in een spannend spel. De powermeter geeft aan dat er maximaal 12 stappen gezet mogen worden. Wanneer twee spelers op de 0 staan, wordt er gekeken naar de schatkisten en de piraten op de planken. Oftewel, de schatten worden verdeeld.

Conclusie
Piratenschat is een leuk tactisch spelletje voor jonge kinderen. Het is niet zo simpel als een hapklare brok, er moet wel een beetje worden nagedacht over de te nemen stappen. Daarnaast ziet het spel er gewoon erg mooi uit. Het schip is van een stevig karton en maakt het spel alleen maar meer levensecht. Het is schip is makkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen, maar ik denk dat veel mensen het schip gewoon zullen laten staan, want het is een leuke decoratie. Ik kan niets anders zeggen dan dat Piratenschip een zeer geslaagd spel is, en dat komt mede door de 3D uitvoering.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 45 min.
Auteur: Kai Haferkamp
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .