Pirates!

Door Astrid PaterWaar we het ene jaar te kampen hebben met het thema cowboys, zijn we het volgende jaar toe aan de piraten. Alleen lijkt er dit keer geen einde te komen aan het piraten-thema voor de nieuwste bordspellen. Ook in Pirates! zullen er piraten op uittrekken om schatten te veroveren en andere schepen te doen zinken. Yo-ho Yo-ho a Pirates’ Life For Me!

Bemanning vaart henen
Om als winnaar uit de Pirates!-bus te komen, is het de bedoeling om vestingen te plunderen en zoveel mogelijk schatkisten veilig naar de baai terug te brengen. Wie de meeste punten heeft nadat alle schatkisten zijn geplunderd wint het spel. Het is spel is ook afgelopen wanneer een speler een bepaald aantal punten haalt (afhankelijk van het aantal spelers). Maar voordat je uit varen gaat, moet je schip natuurlijk bemand worden. Op het dek van elk schip zijn zes genummerde plaatsen. Op elk van die plaatsen kan of een piraat of een kanon gezet worden. Er mogen echter nooit meer dan 5 kanonnen of piraten op het dek staan. De piraten zijn van invloed op de hoeveelheid velden dat een schip kan varen. De kanonnen zijn uiteraard van invloed op de vechtkracht van een schip. Hoe meer piraten op een schip, hoe sneller het kan varen. Hoe meer kanonnen op het schip des te meer dobbelstenen bij een aanval ingezet mogen worden.

Verplaatsen
Elke beurt voer je twee acties uit. De eerste actie bestaat uit verplaatsen of aanvallen. Kiest een speler voor verplaatsen, dan mag hij maximaal zoveel velden verplaatsen als dat er piraten op het schip aanwezig zijn. Een schip mag zonder piraten nog altijd één veld verplaatsen. Eindigt een speler zijn beurt in de haven dan kan hij de schatkisten op zijn schip veilig aan land brengen. Deze schatkisten kunnen niet meer worden geroofd. Op een schip moeten de schatkisten op plaats 6 staan. Is deze bezet dan moet je de piraat of het kanon verzetten naar een lege plaats op het schip. Indien dit niet mogelijk is, kun je ook geen schatkisten inladen. Op je schip mag de gezamelijke waarde van de schatkisten niet meer dan 6 zijn. Maak je schip op tijd leeg en zorg voor ruimte op je schip voor de schatkisten. Deze kunnen tijdens een aanval overigens niet geraakt worden.

Aanvallen
Kiest een speler voor de aanval dan zij daarvoor twee opties. Of je valt met het schip een vesting aan of een vijandig schip. Je kunt alleen aanvallen als je tenminste nog 1 kanon en nog 1 piraat aan boord hebt. De aanvallende speler gebruikt net zoveel dobbelstenen als dat hij kanonnen op het schip heeft staan. Het gegooide aantal ogen geeft aan welke plaats op het schip of de vesting is getroffen. Als zich daar een kanon of een piraat staat, wordt deze terug in de doos gelegd. Een vesting heeft soms kanonnen zonder nummer, deze kunnen dus nooit getroffen worden. De verdediger mag ook met net zoveel dobbelstenen verdedigen als kanonnen op het schip of vesting. Een slag kan alleen worden gewonnen als de overwinnaar tenminste nog één piraat en één kanon op het schip heeft staan. Hebben beide schepen nog één piraat en één kanon dan gebeurt er niets.

Repareren
De tweede actie bestaat uit aanvallen of repareren. Als je je schip wilt repareren wanneer deze in de haven ligt, dan mag je alle zes de plaatsen op het schip weer vullen met piraten en kanonnen. Zo kun je je schip weer lekker snel klaar maken voor de strijd. Bevindt je schip zich op open zee dan mag je op het schip 2 plaatsen aanvullen of anders bezetten. Het is bij Pirates! belangrijk goed na te denken over de bemanning op je schip. Kies je voor een schip dat snel kan varen, maar weinig vuurkracht heeft. Of kies je voor een schip met veel vuurkracht, maar weinig snelheid. Lastig te verslaan, maar wel makkelijk aan te vallen omdat het niet snel weg kan varen.

Conclusie
Pirates! doet qua aanval heel erg aan Risk denken. De duels worden met dobbelen uitgevochten en geluk speelt daarbij dus een grote factor. Gelukkig draait het in Pirates! niet alleen om geluk. Je moet namelijk goed nadenken over hoe je het schip bemand. Daarnaast moet je ook goed op je tegenstanders letten. Laat je bijvoorbeeld hun het zware werk doen en de vestingen verslaan om vervolgens hun verzwakte schepen aan te vallen op open zee en er met de schatten vandoor te gaan. Naast geluk komt er dus ook een beetje strategie om de hoek kijken. Pirates! is een leuk spel, ziet er goed en doet het thema eer aan. Pas op voor de kapers op de kust!Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: € 32,95

 

. : B A N N E R S : .