ProJax

Door Jan Geerling

Flippo's, Trading cards en Pannini stickers. Altijd heeft een handige uitgever wel iets weten te bedenken waardoor de kids allerlei onzin bijeen moesten sparen. Hasbro denkt nu met ProJax een nieuwe verzamelrage te hebben. ProJax zijn kleine figuurtjes die je in teams kan verzamelen. In een speciale arena kan je vervolgens je ProJax kunsten vertonen aan je tegenstanders.

Knikkeren en Mikado
ProJax valt voor mij een beetje in het zelfde hokje als het oud Hollandsch knikkeren. Iedereen heeft zijn eigen ProJax en kunde bepaald vervolgens wie het beste is. Kunde, en een vleugje tactiek. Het spel gaat ongeveer als volgt. Iedere speler stelt een team van vijf ProJax-en samen. Vervolgens worden van beide spelers de ProJax-en in de arena gegooid. De spelers moeten vervolgens om en om hun ProJax-en uit de arena plukken. Als je een ProJax pakt mag je geen andere ProJax aanraken. Dus ook nog een vleugje Mikado?

Balletjes
Om het allemaal nog moeilijker te maken heeft iedere speler een balletje. Als je een ProJax wilt pakken gooi je het balletje op, en moet je de ProJax pakken om vervolgens de bal weer te vangen. Doe je dit goed, dan is de ProJax voor jou, en heb je een actiekaart verdiend. Op die actiekaarten staan mogelijkheden om je tegenstander eens goed dwars te zitten. Zo kan je hem dwingen het balletje te gooien en te vangen met een ProJax tussen duim en wijsvinger. Dat lukt misschien nog wel, maar ook nog een nieuwe ProJax uit de arena plukken wordt zo wel een flink stuk moeilijker.

Kaartjes verzamelen
Naast het spel is er ook nog de verzamelmogelijkheid. Door boostersets te kopen kan je de ProJax teams (er zijn er tien) compleet te krijgen. Ook kan je proberen actie kaarten te verzamelen. Sommigen zijn vrij simpel om aan te komen, anderen uiterst zeldzaam. Het zijn juist de actiekaarten die extra diepgang aan het spel geven, dus dat kan een aardig verzamelobject worden. Of het allemaal gaat aanslaan is moeilijk te zeggen.

Conclusie
ProJax is dus een echte skill game. Het duurde even voor we op de redactie doorhadden hoe het allemaal werkte, de handleiding lijkt wel simplistisch, maar legt bijvoorbeeld niet echt lekker uit hoe je de kaarten moet gebruiken. Heb je eenmaal door hoe het spel werkt, dan is ProJax een grappig behendigheids spelletje.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2+
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 14,99

 

. : B A N N E R S : .