Pueblo

Door Astrid Pater

Probeer door slim te bouwen zo min mogelijk strafpunten op te lopen. Probeer daarnaast ook met het verschuiven van de pion zo veel mogelijk strafpunten in de maag van je tegenspelers te splitsen.

Blokkendoos
Pueblo doet veel denken aan een ouderwetse blokkendoos. Alleen hebben we het hier niet over vierkante bouwblokken maar zijn het een soort slangsteentjes. Elke beurt mag je een steentje bijdragen aan het gebouw dat geconstrueerd wordt. Maar het is wel de bedoeling om je bouwsteentjes zo te plaatsen dat de opzichter (de witte pion) niet jouw kleur steentje in het geheel kan ontdekken.

Verschuilen
Bij het bouwen probeer je jouw eigen kleur steentjes te verschuilen achter die van een medespeler of een blancoblokje. Kan de opzichter vanaf de zijkant van het bord jouw kleur niet zien, dan kost je dat ook geen strafpunten. Het speelbord is een vierkant waarvan de rand ook uit vierkantjes bestaat, waar de opzichter overheen wandelt. Nadat er een steentje aan het gebouw is toegevoegd, moet de opzichter worden verschoven (maximaal 4 plaatsen). Vanaf die plek kijkt hij het speelbord op, alle stenen die hij kan zien (in die rij) worden beoordeeld. Blancostenen kosten geen strafpunten, maar zodra hij een gekleurde steen spot, heeft die speler pech. Dan worden er strafpunten uitgedeeld op het scorebord.

Geen plek is veilig
Tegen het einde van de spel, gaat de opzichter nogmaals de score opmeten. Hij verplaatst zich langs de hele rand van het speelbord en bekijkt elke rij. Maar niet alleen dat, bij elke hoekpunt bekijkt hij ook de bovenkant van het vak dat bij het hoekpunt hoort. Dus ook gekleurde stenen die je van bovenaf kunt zien leveren strafpunten op. Je moet dus alles in de gaten houden, en dat is niet altijd even makkelijk.

Conclusie
Pueblo is een leuk bouwspelletje waar je ook nog eens goed bij na moet denken. Als je je stenen slim plaatst, voorkomt dit dat je strafpunten krijgt. Maar je moet er ook nog eens rekening mee houden dat aan het einde van het spel de opzichter overal een kijkje neemt. Als dan je stenen niet goed verhuld zijn, krijg je alsnog extra strafpunten. Het spel is dus niet alleen een kwestie van goed plannen voor het nu, maar ook alvast voor het einde van het spel. Pueblo is een leuk strategisch spel wat veel plezier zal opleveren.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 60 min.
Auteur: Michael Kiesling & Wolfgang Kramer
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 29,99

 

. : B A N N E R S : .