Rat Hot

Door Jan GeerlingAls je op een spellenbeurs bent mag je soms best even een boek beoordelen op de cover. Speurend tussen de honderden aangeboden spelen vielen we direct voor Rat Hot. Aangezien we zelf ratjes als huisdieren hebben konden we erg lachen om het doosje van het spel; een ratje zet zijn tanden verlekkerd in een Spaanse peper. Direct maar aangeschaft dus. Maar dan komt thuis de hamvraag: is het spel ook leuk?

Specerijen
Rat Hot wordt met twee spelers gespeeld. Van tevoren kiest een speler een kleur: groen of rood. Vervolgens moeten de spelers specerijen gaan neerleggen. Legt de rode speler een rode specerijkaart tegen een andere gelijke rode specerijkaart, dan heeft hij een punt. Groen zal pogen hetzelfde te doen. Leg je een kaart neer waar er al twee dezelfde liggen, dan kan je zelfs twee punten verdienen. Op elk kaartje staan 3 specerijen, dus het is soms een beetje passen en meten om je kaartje op de meest gunstige plek kwijt te kunnen.

Ratjes
Je hebt echter niet direct keus welke kaart je neer kan leggen. Om beurten nemen de spelers een kaartje van de stapel, en dan moeten ze zich maar redden met de specerijen die ze gepakt hebben. Ook kan het voorkomen dat je een rat moet neerleggen; een rode of een (juist!) groene. Liggen er 3 groene ratten op het speelbord, dan wint rood, of andersom. Gelukkig mag je ook een nieuwe kaart plaatsen over de kaarten die al op tafel liggen waardoor de ratten weer uit het zicht verdwijnen.

Conclusie
Rat Hot is een simpel en leuk spelletje voor twee spelers. Het ziet er niet alleen leuk uit, het heeft ook de juiste: "even een snel potje tussendoor" factor. Daardoor is dit een spel die je na aanschaf nog vaak genoeg uit de kast pakt. Grappig detail, in de potjes die wij speelden dachten we dat het een voordeel was om met groen te spelen. Onderzoek wees uit dat beide kleuren evenveel specerijen hebben, en dit dus niet uit zou moeten maken. Optisch bedrog wellicht? Hoe het ook zij: Rat Hot is een leuk spel.Uitgever: Queen Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Michael Schacht
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 10,-

 

. : B A N N E R S : .