Regenwormen

Door Astrid Pater

Regenwormen zijn voor ons mensen geen lekker kostje. Kippen daarentegen kunnen geen genoeg krijgen van deze glibberige kruipers. In het spel regenwormen kruipen de spelers in de huid van kippen en willen we zoveel mogelijk regenwormen verorberen. Dat we af en toe een regenworm van het bordje van de buurman snaaien hoort er natuurlijk bij.

Verzamel regenwormen
In Regenwormen probeer je als speler zoveel mogelijk van deze diertjes te verzamelen om het spel te winnen. De vraag die hierop volgt is: Hoe vang je dan regenwormen? Op tafel liggen 16 tegels genummerd van 21 t/m 36 met elk 1 tot 4 regenwormen. Hoe hoger de tegelwaarde, hoe meer regenwormen. Met 8 dobbelstenen, genummerd van 1 t/m 5 en met een regenworm-symbool, probeer je tegels te verdienen. Na elke worp bepaal je welke dobbelstenen je opzij legt. Heb je eenmaal de vieren opzij gelegd, dan mag dit in dezelfde beurt niet nog eens en zul je bij de volgende worp voor een ander symbool moeten kiezen. Om een tegel te verdienen moet je de waarde van de tegel bij elkaar gooien. Om een tegel te krijgen moet tussen de symbolen tenminste 1 regenworm zitten, anders kun je het vergeten. Een regenworm telt overigens voor 5 punten. Stop op tijd met gooien, want gooi je geen nieuw symbool om opzij te leggen dan is je beurt voorbij en moet je een tegel inleveren.

Tegels verdienen en inleveren
Als je de juiste waarde van een tegel gooit, mag je de tegel met die waarde pakken. Ligt deze tegel niet meer open op tafel dan kan het zijn dat een van de andere spelers deze tegel heeft. Die mag je dan bij hem van het bordje stelen. De gepakte tegel leg je voor je neer en elke volgende tegel stapel je daarop. Het kan dus zijn dat je 25 gooit en deze tegel niet meer open op tafel ligt en ook niet bij een medespeler (je mag alleen de bovenste steen van de stapel van een medespeler stelen). In dat geval zijn er twee mogelijkheden: of je pakt een tegel met een lagere waarde die nog op tafel ligt of je hebt pech en moet een tegel inleveren. Je pakt de bovenste tegel van je stapel en legt deze terug in de rij. Tegelijkertijd wordt in die rij de tegel met de hoogste waarde omgedraaid en die doet niet meer mee aan het spel. Tegels met een hoge waarde leveren weliswaar meer regenwormen op, maar zijn ook lastiger te gooien. Bedenk dus goed wanneer je stopt met het gooien van de dobbelstenen.

Conclusie
Regenwormen is een eenvoudig te leren spelletje en ideaal om mee te nemen op vakantie vanwege de kleine verpakking. Het spel is in Regenwormen vooral leuk is om de tegels van een andere speler af te pakken. Maar ja, het is minder leuk als dit jou dan weer overkomt. Je kunt de klok er echter op gelijk zetten dat wanneer jij bij een ander steelt, jezelf ook mikpunt wordt. Regenwormen is een spel waarbij geluk een grote rol speelt, maar je moet ook weten wanneer te stoppen met gooien. Al met al een prima tussendoortje!Uitgever: 999Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-7
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 9,95

 

. : B A N N E R S : .