Rik Muizenschrik

Door Astrid Pater

Een grote kaas, een aantal muizen en een boze kater zijn de ingrediënten voor het spel Rik Muizenschrik. De kaas is het startpunt voor de muizen (pionnen), zonder muizen geen spel, en zonder Rik de kater geen spanning.

Gatenglijbaan
Alle spelers staan bij aanvang van het spel boven op de kaas die midden in het speelveld staat. De gaten zitten niet voor niets in de kaas, en de muizen maken daar dankbaar gebruik van. Om de beurt laten de spelers een muis door het grote gat vallen, en ze glijden zo naar hun startpositie op het speelveld.

Kazen verzamelen
Het doel van Rik Muizenschrik is het verzamelen van vijf stukjes kaas. Wie dat als eerste lukt wint het spel. Kazen kunnen worden verzameld door rond de kaas te lopen. Sommige vakjes geven aan of de spelers een kaasje krijgen, en andere vakjes geven aan dat er kaasjes moeten worden ingeleverd.

Trappetje op, glijbaantje af
Het kan ook voorkomen dat de speler op een vakje komt met een trappetje. Dan klimt de muis bij de trap, die tegen de kaas aanstaat, omhoog en glijdt zo weer naar beneden door het gat in de kaas. De betekenis van het vakje waar de muis op terechtkomt, wordt meteen uitgevoerd.

Rik Muizenschrik
Tenslotte kan de speler ook op het vakje met de kater terechtkomen. Deze speler mag Rik de kat dan verplaatsen. En wie slim is zet de kat bij een van de andere spelers neer. Dat kost ze namelijk een kaasje, want welke muis slaat er niet op de vlucht voor een kat.

Conclusie
Rik Muizenschrik is een simpel spel, waardoor het voor jongere spelers makkelijk op te pikken valt. Vooral het gatenglijbaan idee valt zeer in de smaak. Ook zonder het spel te spelen, kunnen ze zich daar uren zoet mee houden. Maar ook Rik de kater spreekt aan, want deze kat kijkt toch wel "erg boos". En dat is niet zo gek, als je niet wilt dat iemand er met de kaas vandoor gaat. De kracht van Rik Muizenschrik is eenvoud in combinatie met het plezier dat de gatenglijbaan oplevert.Uitgever: Ravenburger
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: 4-8
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .