Salomons Oordeel

Door Astrid Pater

Dan Brown, Dan Brown, Dan Brown. Wie kent hem niet. Bijna iedereen heeft dan wel zijn boek De Da Vinci Code gelezen dan wel de film gezien. Bij Identity Games zijn er twee spellen verschenen met deze titel. Een leuk en logisch puzzelspel en een bordspel. Bernini Mysterie is een ander spel van Identity Games dat in het logische puzzelgenre van spellen past. Oh ja, Het Bernini Mysterie is natuurlijk ook weer een titel van één van Browns boeken. Salomons Oordeel valt in ditzelfde genre een ook de naam van dit spel is geïnspireerd door een boek van Brown: De Salomon Sleutels.

Ontcijfer de geheime opstelling
Salomons Oordeel is een spel dat qua opzet erg lijkt op Da Vinci Code. Net als in Da Vince Code moet je in Salomons Oordeel met een aantal stenen een logische opstelling maken en die van je tegenspelers zien te onthullen. In dit geval gaat het niet om een serie van oplopende getallen op witte of zwarte stenen, maar om horizontale rijen van dezelfde kleur en verticale rijen met hetzelfde getal. Een extra moeilijkheid dat in Salomons Oordeel zit is het ‘alziend oog’. Deze joker kan worden ingezet op elke plek in het speelveld en kan tot de nodige verwarring leiden bij je tegenstanders.

Stenen openleggen
Wanneer het je bij de tegenstander een het goede cijfer in de goede kleur weet te raden, moet deze speler zijn steen openbaren. Je mag dan of nog een keer proberen een cijfer bij een van je tegenstanders te onthullen of je stopt en de beurt schuift door. Raad je verkeerd dan zegt je tegenstander ‘fout’. Je moet dan zelf een steen van jezelf openbaren en de tegenstander bij wie je zojuist fout geraden hebt, moet deze steen in zijn opstelling op de juiste plaats zetten . Tenzij het een alziend oog is, want deze belandt midden op tafel omdat het  een joker is. Zowel jij als degene bij wie je verkeerd hebt geraden raken gedupeerd door een foute gok. Dit maakt Salomons Oordeel vervelend voor iedereen. Het is dus het voordeligst om het spel niet te beginnen.

Conclusie
Salomons Oordeel is eigenlijk een variant op Da Vinci Code. Wie dus een origineel spelconcept verwacht zal bedrogen uitkomen. In dat opzicht stelt Salomons Oordeel toch teleur. Daar staat echter tegenover dat als je Da Vinci Code erg leuk vond je Salomons Oordeel ook prima kunt behappen. Voor de mensen die in zijn geheel niet bekend zijn met Da Vinci Code is Salomons Oordeel een aardig tussendoortje. Meer kan ik er niet van maken.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Ariel Laden & Inon Kohn
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 12,95

 

. : B A N N E R S : .