San Marco

Door Astrid Pater

Lang geleden toen Venetië nog geregeerd werd door edelen, was daar ook de adellijke familie die jij moest vertegenwoordigen. Als vertegenwoordiger van deze familie had jij de taak de invloed van deze familie in de verschillende staddelen te vergroten. Door het strategisch bouwen van bruggen, het verbannen van tegenstanders en met het gebruiken van de invloedrijke Doge, zorg jij ervoor een prominente plek in Venetië te bemachtigen.

Zo natuurgetrouw mogelijk
Het speelbord stelt Venetië voor. Netjes verdeeld in de stadsdelen met de Canal Grande die mooi door het midden van de stad loopt. Wat al netjes door Ravensburger in de handleiding wordt aangegeven, en de echte Venetiëkenner meteen opvalt is dat de verhoudingen niet helemaal kloppen, maar daar zal zich verder niemand om bekommeren. We krijgen een prima idee van hoe het er ongeveer uitziet.

Kiezen of delen
Het doel van dit spel is zo veel mogelijk prestigepunten te behalen om als winnaar uit de strijd te komen. Het spel is opgedeeld in drie fasen waarbij je zo tactisch mogelijk je bruggen bouwt, je edelen over de verschillende stadsdelen verdeelt en je medespelers klein probeert te houden. Een fase is afgelopen wanneer één van de spelers 10 of meer limietpunten heeft (dit is niet positief). Dan worden alle kaarten weer geschud en begint de volgende fase. Na de derde fase wordt gekeken hoe sterk je je hebt weten te profileren in de zes stadsdelen.
Gedurende het spel heb je verschillende rollen. Soms ben je deler en soms ben je beslisser. De deler pakt de kaarten van de stapel en verdeelt ze in twee (met vier spelers) of drie (met drie spelers) open stapeltjes. De eerste beslisser mag dan een stapeltje kaarten pakken om mee te spelen en legt vervolgens de kaarten uit. Het stapeltje dat overblijft gaat naar de deler (met drie spelers kiest eerst de eerste beslisser, dan de tweede beslisser en de resterende stapel gaat naar de deler).
De kaarten hebben verschillende betekenissen, uitlopend van een brug bouwen en een edele in stadsdeel zetten, tot het weghalen van een vijandelijke edele, tot het verbannen van maximaal 6 edelen uit een bepaald stadsdeel. Pak je dit handig aan, dan kun je zeker als beste uit de bus komen en zul je zegevieren.

Conclusie
San Marco is een leuk tactisch spel. Het vereist enig inzicht in hoe je zelf het beste kunt spelen, en hoe je denkt dat je tegenspelers het zullen doen. Er is wel enige mate van geluk in het spel aanwezig, maar deze overheerst zeker niet, want uiteindelijk kies je zelf het stapeltje kaarten waarmee je de ronde speelt. San Marco is een aanrader voor de mensen die van tactische spelletjes houden, maar het ook niet willen overdrijven.Uitgever: Ravenburger
Speelduur: 75 min.
Auteur: Alan R. Moon & Aaron Weissblum
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 24,99

 

. : B A N N E R S : .