Section X: De Vlucht naar Vrijheid

Door Martijn Kragtwijk


Op een zwaar bewaakt eiland in de Atlantische Oceaan, vlak voor de kust van de Verenigde Staten, worden de meest geduchte gevangenen geïsoleerd gehouden van de buitenwereld. De veroordeelden met een levenslange straf worden bewaakt in het zwaarst beveiligde deel van de gevangenis: SECTION X. Vanuit dit gedeelte van de gevangenis is het heel lastig te ontsnappen. Maar de gevangenen hebben een plan. Slagen ze in hun opzet of wordt hun ontsnappingsplan door de strenge bewakers ontdekt?

Ontsnap uit de gevangenis
Section X speel je op een zeshoekig bord, met in het midden het eiland waar de gevangenen opgesloten zitten. Per beurt leg je tegels aan, waardoor er gangenstelsels ontstaan richting de rand van het bord. Je probeert jouw gevangenen zo snel mogelijk via zo'n gang naar de vrijheid te loodsen: wie als eerste 5 gevangenen bevrijd heeft is de winnaar. Zoals het hoort bij een tactisch spel, heb je volop mogelijkheden om je tegenstanders dwars te zitten. Zo kun je een deur in een gang plaatsen, waar alleen jouw gevangenen doorheen kunnen. Ook kun je de tunnel van je tegenstander verleggen door tegels te verwisselen of te draaien. Tenslotte zijn er schuilkelders, waar je gevangenen zich kunnen verstoppen wanneer de bewakers de ontsnappingspoging ontdekken.

Conclusie
Section X is een typisch tactisch/strategisch spel, waarbij je bij elke beurt heel veel mogelijkheden hebt en goed vooruit moet denken. De spelregels zijn vrij ingewikkeld en het is jammer dat de handleiding niet altijd even duidelijk is. Bijvoorbeeld over wanneer je mag verschuiven. Bij de eerste keer spelen zul je dus de handleiding vaak nodig hebben en onderling af moeten spreken hoe je sommige regels interpreteert. Dit alles neemt niet weg dat ik Section X een mooi vormgegeven en spannend spel vind, dat zeker de moeite waard is.
Uitgever: The Game Master
Speelduur: 60 min.
Auteur: Chislaine van den Bulk
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 29,95

 

. : B A N N E R S : .