Sequence

Door Astrid Pater

Met zijn tweeën of drieën, achten of tienen, tegen elkaar of in teams. Met Sequence kan het allemaal. Heb je de goede kaarten in je hand, dan is de winst binnen handbereik.

Vijf op een rij
Het spel is vrij eenvoudig. Om het te winnen is het de bedoeling om vijf muntjes op een rij op het speelbord te krijgen. Diagonaal, verticaal en horizontaal, het mag allemaal. Afhankelijk van of je het tegen elkaar speelt of in teams moet je respectievelijk twee rijen van 5 creëren of slechts een. Op het speelbord zijn de kaarten van een kaartspel afgebeeld. Elke kaart komt twee keer voor. Bij aanvang van het spel krijgt elke speler een aantal kaarten (afhankelijk van het aantal spelers). Een kaart speel je door hem open op tafel te leggen. Vervolgens leg je het muntje op een bijbehorende kaart op het speelbord.

Stilte verplicht
Op het moment dat er 4 of meer spelers zijn, wordt er in teams gespeeld. Om de moeilijkheidsgraad van het spelletje iets te verhogen mogen de teamleden op geen enkele manier met elkaar over het spel communiceren. Afspraken zijn dus uit den boze. Op deze manier wordt de spanning een beetje opgevoerd en ben je nooit helemaal zeker van winst, want uiteraard kunnen de tegenspelers nog roet in het eten gooien.

Pas op voor de boeren
Wat is een spel zonder de nodige pesterijen om je tegenstanders tegen te werken en jezelf in een betere positie voor de winst te plaatsen. Zo ook heeft Sequence haar kleinigheden om het spelletje interessant te houden. In de eerste plaats komen de 'boeren' niet op het speelbord voor. Deze kaarten hebben een speciale betekenis in het spel. Zodra je een boer met een oog speelt mag je een muntje van het bord verwijderen. Zo kun je mooi een 'sequence' van je tegenstander stoppen. Daarentegen kun je met de boer met twee ogen een muntje op een willekeurig veld op het bord plaatsen. Daarmee kun je wellicht je eigen 'sequence' maken, of weer een tegenspeler ophouden. Naast de boeren is er nog een dingetje wat het speelbord interessant maakt. De vier hoekpunten van het speelbord hebben een speciale betekenis. Deze staan garant voor een gratis vijfde muntje. Dat betekent dat als je vier muntjes op een rij hebt liggen en deze aaneengesloten liggen met een hoekpunt, dan telt deze als vijfde muntje en heb je de 'sequence' ook binnen.

Conclusie

Voor sequence geldt dat het een leuk spel is voor het hele gezin. Het is een eenvoudig spel en daarnaast ook snel te leren. Er komt een beetje strategie bij kijken wat het voor de oudere spelers ook wat leuker maakt. En na een klein half uurtje is het weer voorbij (en als je wilt kun je het dan gewoon nog een keer spelen).Uitgever: Verschillende uitgevers
Speelduur: 25 min.
Auteur: -
Spelers: 2-12
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .