Sjakie en de Chocoladefabriek: Het Spel

Door Astrid Pater

Bijna ieder kind heeft wel eens het beroemde boek 'Sjakie en de chocoladefabriek' van Roald Dahl gelezen. En wie het boek niet heeft gelezen, heeft misschien wel de film gezien. In het verhaal weet Sjakie één van de gouden wikkels om een Wonka reep te bemachtigen. Deze wikkel is een entreekaartje om een kijkje te nemen in de chocolade-fabriek van Willie Wonka. En zoals het verhaal ons leert, wie zich zondigt aan gulzigheid zal de gevolgen moeten aanvaarden. En dat gebeurt ook in dit spel.

Snoepkaarten
De bedoeling van het spel is om zes verschillende snoepkaarten te verzamelen. Zodra een speler alle zes de kaarten heeft bemachtigd, moet diegene als eerste de glazen lift bereiken. Wie dat lukt wint het spel. Snoepkaarten kunnen worden verkregen in de Uitvindkamer, de Grote Kauwgummachine, de Notenkamer en de Televisiechocoladekamer. Natuurlijk kun je niet zomaar een kamer binnenwandelen en alle snoepjes pakken, je gulzigheid wordt ook op de proef gesteld.

Wonka W
Als je in een kamer komt waar je snoepkaarten kunt krijgen, moet je eerst met de Wonka-dobbelsteen gooien. Het aantal ogen geeft aan hoeveel snoepkaarten (1, 2 of 3) je mag pakken. Gooi je de Wonka W, dan mag je zoveel snoepkaarten pakken als je wilt. Echter, je moet wel oppassen niet te gulzig te worden, want daarvoor word je gestraft. Zodra je een snoepkaart pakt die je al in je bezit hebt, word je verbannen naar de kamer naast de kamer waar je zit. Hier moet je drie beurten wachten tenzij je in de tussentijd een W gooit. Het is dus belangrijk niet te snel te veel kaarten te willen pakken.

Oempa Loempa
Ook vinden we Oempa Loempa's in de fabriek. Deze kunnen je op weg helpen naar het krijgen van alle snoepjes. Wie op een Oempa Loempa vakje komt, krijgt een Oempa Loempa fiche. Er zijn twee mogelijkheden, of je fiche is een slot of een geven- of nemenfiche. Met het slot kun je een eigen kaart blokkeren en die kan een tegenspeler niet meer afpakken. Met een geven- of nemen fiche kun je een kaart van een tegenstander afpakken of eentje aan de ander geven. Het is een handig fiche omdat je een kaart kunt afpakken die je zelf nog niet hebt om vervolgens je eigen serie snoepjes compleet te maken.

Conclusie
Het Sjakie en de chocoladefabriek spel is een leuk spelletje. Het is leuk om te zien hoe bepaalde verhaalelementen weer in het spel terugkomen zoals de Oempa Loempa's. Maar ook dat gulzigheid wordt gestraft met drie beurten overslaan. Want in het verhaal had gulzigheid ook gevolgen, zoals het meisje dat paars en opgeblazen wordt. Het spel zelf is niet al te moeilijk, hoewel in het begin voor de jongste kids alle pijlen nog een beetje verwarring lijken te geven. Maar gaandeweg het spelen komt dat helemaal goed. Ten slotte ziet het spel er leukUitgever: Identity Games
Speelduur: 25 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .