Skåål

Door Martijn Kragtwijk


Binnenkort begint in Skaalland, het rijk van de dwergen, het grote koninklijke feest. Als leider van je clan krijg je de langverwachte kans om de Skaal (spreek uit als Skool) te worden. Deze hoge titel kan je enkel bekomen door respect van alle dwergen af te dwingen. Dit doe je op twee manieren: door veel goud te bezitten en vooral door een bier te brouwen dat naar ieders smaak het beste van het land is.

Goud en Ooops
In Skåål verplaats je dwergen van jouw clan door het dwergenland, dat uit 12 provincies bestaat. Door naar goud te zoeken, kan je goudklompjes in een gebied leggen, wat in een volgende beurt door de dwergen in die provincie verzameld kan worden (dus ook door je tegenstanders!). Soms tref je in plaats van goud echter 'Ooops', een waardeloze rode steensoort waar de dwergen een hekel aan hebben: in gebieden waar Ooops ligt, kan nooit meer goud gevonden worden. Als er in een gebied goud of Ooops gevonden wordt, komen er vanuit alle buurprovincies nieuwsgierige dwergen op af.

Dwergenbier
Tussen het harde goudzoekwerk is er gelukkig ook tijd voor wat ontspanning, waarbij bier een essentieel element is. Hebben jouw dwergen de meerderheid in een provincie, dan kun je daar een herberg openen. Dit levert in de volgende beurt overwinningspunten op voor elke dwerg van je tegenstanders. Maar pas op, want je tegenstanders kunnen versterking halen waardoor je je meerderheid en dus je herberg kwijt bent!

Conclusie
Skåål komt uit de hoed van het Franse Tilsit, waar ik eerder het spel Himalaya van speelde. Ook het speelbord doet erg aan Himalaya denken, maar in vergelijking is Skåål wat minder strategisch van aard. De Ooops- en goudklompjes zijn erg priegelig en de doos bevat er zeker 5 keer meer van dan je ooit nodig zult hebben, dus wat dat betreft had de uitvoering zeker beter gekund. Maar los daarvan is Skåål een lekker melig spel over zichzelf bezattende dwergen, waarmee je je prima op een regenachtige zondagmiddag kunt vermaken.
Uitgever: Tilsit Collection
Speelduur: 60 min.
Auteur: Dr. Mops
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .