Sorry! Schuivers

Door Jan GeerlingDe laatste Winterspelen gloorde er weer hoop aan mijn horizon. Curling, een soort Jeu de Boules on ice, is een heuse Olympische sport, en echt atletisch hoef je er niet voor te zijn! Mijn kans om eindelijk een echte olympiër te worden. Het probleem is natuurlijk dat je er toch wel voor moet trainen. Tja, dat is deze leunstoelsportieveling ook weer teveel moeite. Dan liever een kleine bordspelvariant met vier vrienden en meer actie.

Simpele opzet
Sorry! Schuivers is qua opzet heel simpel. Vier schuifbanen komen samen op een platvorm met puntencirkels. Iedere speler schuift om beurten vanaf zijn schuifbaan een pion naar die cirkels. Komt jouw pion in de baan 3 of 4 terecht, dan verdien je die punten. Iedereen heeft 4 pionnen om te schuiven. Valt je pion om, of eindigt die naast de baan, dan loop je de punten mis. Aan het eind gebruik je de punten om kleinere pionnetjes op een kaartje naar voren te schuiven. Deze pionnetjes moeten een aantal stappen afleggen en precies op de finish binnenkomen. Moet je bijvoorbeeld 1 stapje afleggen met een kleine pion, dan moet je zo'n schuifpion op een cirkel die 1 punt oplevert laten uitkomen.

Varianten
Er zijn 4 varianten om te spelen, eentje met gewoon een paar puntencirkels, eentje met een andere punten verdeling en bijvoorbeeld eentje met een gat in het midden waar je pionnen kunt kwijtraken. Verder kan je de aanschuifroute veranderen, verlengen, ophogen, etc. Het spelprincipe wordt er niet anders van, het blijft toch gewoon een beetje een soort curling op een bord. De meeste lol zat 'm dan ook al snel in het dwarszitten van tegenstanders door jouw pionnen voor de baan van iemand anders te parkeren, of andermans pionnen van de baan te beuken.

Conclusie
Het einddoel van het spel; de kleine pionnetjes binnenkrijgen wordt vaak zonder al te veel moeite bereikt. Ik heb tijdens de diverse oefenpotjes die we speelden geen van mijn medespelers tactisch zien schuiven om de gewenste puntjes binnen te halen. Dwarszitten, beuken en hinderen, daar zit 'm zoals eerder aangegeven de meeste lol in. Sorry! Schuivers zal nooit een enorme originaliteit- of subtiliteitprijs verdienen, maar is best een leuk tussendoortje. Een fris en vrolijk spel die mijn inziens het beste tot zijn recht komt bij kinderen van een jaar of 10.
Uitgever: Hasbro
Speelduur: 15 min
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 25,-

 

. : B A N N E R S : .