Spel van het Jaar

Door Astrid Pater



Spel van het jaar associeer ik met die Triviant achtige kaartsetjes die elk jaar rond oud en nieuw in de schappen liggen. De vragen slaan dan meestal op het afgelopen jaar. Meestal zijn dat soort spelletjes sentimenteel en oubollig, en daarom misschien wel erg geschikt voor Kerst en oud & Nieuw. Dit spel van het jaar blijkt echter een heus bordspel, een soort kruising tussen Triviant, Party & co en ganzenborden op een grote kalender.

Material world
Het doel van Spel van het Jaar (SvhJ) is om een jaar zo succesvol door te komen. Tijdens het spel kan de speler namelijk vakantiekaartjes, trofeeën en Euro's oppikken. Uiteraard is in dit spel succes gelijk aan materialisme, dus wie het meeste heeft wint het spel. Dat het hier om een familie spel gaat blijkt wel uit de namen van de verschillende trofeeën: De Dag van mijn Leven, Held van de Dag en Happy Family trofee. Je hoeft dus niet als eerste te finishen om te winnen, dat levert slechts extra punten op.

Haastige spoed.
SvhJ kent geen dobbelsteen, maar een soort draaimolentje die de speler steeds 2 mogelijkheden geeft. Je kan bijvoorbeeld 12 of 17 stappen vooruit. Vervolgens kies je dan wat je het beste uitkomt. Soms is haastige spoed zelden goed, en kan de speler er de voorkeur aan geven om met 12 op een blauw of rood opdracht vakje te komen, in plaats van met 17 een stuk verder.

Kusje!
De vakjes brengen de speler bij de gebeurtenis van de dag vragen. Zo verwijst 8 januari naar de geboorte van Elvis Presley, en kan de speler door een liedje van Elvis te zingen een gelukskaart scoren. Kan de speler dat niet, dan volgt een blauwe pechkaart. De kaarten herbergen nieuwe opdrachten. Sommige bestaan uit simpele vragen die onder tijdsdruk beantwoord dienen te worden, maar soms moet je een opdracht uitvoeren, zoals het zoenen van de tegenstander.

Geluk?
Het spel is uitermate geschikt voor kinderen rond een jaar of elf. De vragen zijn niet te moeilijk, en de begeleidende geschiedenis verhaaltjes maken het spel enigszins leerzaam. Soms komt een gebeurtenis van de dag wel wat lomp over. Zo word tot twee maal toe de verschrikking van de Tweede Wereldoorlog beschreven waarna ik een gelukskaart mag pakken. De bedenkers bedoelen natuurlijk dat je geluk hebt dat je WOII niet mee hebt hoeven maken, maar het staat wel wat raar. Verder nog een slordigheidje, volgens het spel versloeg Argentinië Nederland in 1986 in de finale van het WK voetbal. Je hoeft geen voetbal kenner te zijn om te weten dat dit natuurlijk 1978 had moeten zijn. De vraag ging over Maradonna, en die deed toen niet eens mee!

Conclusie
Al met al is Spel van het Jaar een aardig tussendoortje. Ik kan me aan de ene kant niet voorstellen dat kinderen elke dag staan te trappelen om 'm uit de kast te trekken, maar het spel heeft toch genoeg variatie om het van tijd tot tijd weer eens te spelen. De vragen zijn leuk, en voor kinderen zitten er genoeg 'actuele' vragen tussen om het toch ook voor hen herkenbaar te maken. Ben je echter al wat ouder, dan zou ik adviseren het spel met je jongere broertje of zusje te spelen, dan blijft het leuk.



Uitgever: University Games
Speelduur: 45-60 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .