Spongebob Squarepants Barricade

Door Jan Geerling
Barricade is een jeugdsentiment. Het spel heb ik vroeger vaak gespeeld, en bij mijn huidige studententoneel-vereniging is er ook iemand die dit spel altijd weer meesleept naar het jaarlijkse kamp. Barricade is gewoon een leuk en simpel spelletje, en daarom weet het al jaren zijn weg naar de diverse huishoudens te vinden.

Spongebob
Op de geweldige avonturen van Ren & Stimpy na kon Nickelodeon me nooit zo boeien. Aanvankelijk vond ik ook Spongebob niet zo leuk. Maar de avonturen van het onderwaterlevende ADHD sponsje met zijn hart van goud kregen me na verloop van tijd toch te pakken. Spongebob heeft een heerlijk stukje onnozele flauwheid, en daarmee is het ideaal voor de momenten dat ik gewoon zin heb om te vegeteren voor de televisie.

Kijk uit voor kwallen
In barricade moest je altijd door het gooien met de dobbelsteen zo snel mogelijk één van je vijf pionnetjes naar de finish brengen. Onderweg kwam je blokjes tegen waar je niet zomaar langs kon. Door het juiste aantal ogen te gooien kwam je soms met je pionnetje op zo'n blokje, en had je de barricade overwonnen. Jij kon voorbij het blokje, en je mocht vervolgens ook een nieuwe plek op het speelbord kiezen waar het blokje kwam te liggen. Zo kon je mooi je tegenstanders hinderen. De blokjes in Spongebob Barricade zijn nu een stel gemene kwallen geworden.

Samenwerken en verraad
Er lijden meerdere wegen naar de finish, dus elke speler kan zijn eigen route kiezen. Heeft één speler inmiddels meerdere barricades overwonnen, en ligt hij ver voor, dan kan het voor andere spelers raadzaam zijn samen te werken en zo de barricades te overwinnen. Sta je met één pionnetje voor een barricade, dan heb je slechts een kans van één op zes om er precies op te landen. Met meerdere pionnetjes vergroot je je kansen al aanzienlijk. Het blijft echter de vraag hoe lang zo'n samenwerking stand houdt. Je kan namelijk je tegenstanders ook terug naar start sturen door precies op hun vakje te landen. En al snel blijkt dat velen vaak de verleiding om hun tegenstander een mes in de rug te steken niet kunnen weerstaan.

Conclusie
Spongebob en zijn vrienden zijn een leuk en modern jasje voor het aloude barricade. Het is ook een slimme manier van Ravensburger om te drijven op de huidige populariteit van de tekenfilm. Jammer is wel dat de fisches van karton zijn. Het is daardoor (omdat de meeste spelers toch op het bord neerkijken) soms een beetje onoverzichtelijk. Verder is karton vaak wat kwetsbaarder dan pionnetjes en fiches van plastic of hout. Desondanks is Spongebob Barricade een leuk spel voor iedereen die Barricade vroeger al eens speelde en dit weer wil doen met een jongere generatie spelliefhebbers.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20-40 min.
Auteur: -
Spelers: 2+
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 19,95

 

. : B A N N E R S : .