Stratego Junior

Door Jan Geerling

Vroeger heb ik als puber heel erg veel potjes Stratego gespeeld. Het spel hoort naar mijn mening tot het canon van de bordspellen, samen met Monopoly, Risk, Trivial en Catan. En zoals het hoort komt er dan ook een kinderversie op de markt zodat jonge spelers al snel voor het spel vallen, en later ook de volwassen versie zullen gaan spelen.

Sprookjesfiguren
In Stratego Junior hebben de soldaten plaats gemaakt voor sprookjesfiguren zoals een draak, kabouter, tovenaar, ridder, koning en prinses. Beide spelers stellen hun stukken op aan hun kant van het speelbord. Net als in Stratego staan de stukken van de spelers lijnrecht tegen over elkaar. In dit geval gaan de stukken elkaar niet slaan, maar gooien de spelers met een dobbelsteen. Gooi je een prinses, dan moet de speler raden welke van de voorste stukken een prinses is. Heb je dat goed, dan moet de ander zijn stuk weghalen. Niet goed, dan weet je in elk geval nu wat er wel staat, en dat moet je onthouden. Achter de stukken staat de vlag verborgen. Welk van de spelers het eerst door de stukken ploegt en de vlag vindt, die wint het spel.

Twijfels
In eerste instantie had ik zo mijn twijfels over Stratego Junior. Het memory gedeelte is wel okay, maar als je weet dat de tegenstander 2 ridders en 2 kabouters vooraan heeft staan, en je gooit die maar niet, dan kan je weinig doen. Tijdens de testpotjes duurde het soms een flink aantal worpen voor er eindelijk weer eens iets gebeurde op het veld. Bovendien was ik bang dat het voor kinderen misschien wel een beetje ingewikkeld zou zijn, en ze daardoor snel hun aandacht zouden verliezen.

Een snel spel
Dat viel allemaal wel mee. De kinderen die we het spel hebben laten spelen reageerden allemaal heel positief op de uitwerking van het spel. In deze tijd van commerciële troep zoals Pokémon, K3, Idols en Digimon is het fijn om te zien dat sprookjesfiguren hun aantrekkingskracht nog niet verloren hebben. Het feit dat het spel met twee spelers wordt gespeeld, en men dus steeds snel aan de beurt is, is ook mooi meegenomen. De kans dat de kinderen daardoor snel afgeleid raken is zeer gering.

Conclusie
Stratego Junior is geslaagd door de test gekomen. Met een beetje opstarthulp kunnen de kinderen al snel heel zelfstandig een spelletje spelen, dat ook nog eens hun vermogen om dingen te onthouden aanspreekt. De kinderen van ons testteam hadden zichtbaar plezier in het spelen met de stukken, en dat is het belangrijkste. Voor ouders die hun kinderen graag zelfstandig een spel laten spelen is Stratego een prima keuze.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Prijs: € 19,95

 

. : B A N N E R S : .