Stratego Original

Door Astrid PaterSommige bordspellen hebben het predicaat een klassieker. Welke bordspellen dat zijn daar hoeven we niet lang over na te denken. Monopoly, Risk en nog maar een paar jaar geleden is daar Kolonisten van Catan ook bijgekomen. Een ander spel dat uiteraard in dit rijtje thuis hoort is Stratego: een strategisch bordspel waarbij je de vlag van je tegenstander moet zien te veroveren.

Verover de vlag
In Stratego nemen het blauwe en rode leger het tegen elkaar op. Het doel is simpel en dat is de vlag van de tegenstander veroveren. Deze vlag is verstopt in de startopstelling van 4 bij 10 vakjes. Omdat de speelstukken van de tegenstander met de rug naar je toegekeerd staan, heb je dus geen idee wat de locatie van de vlag is. Om daar achter te komen, ga je met je eigen leger ten aanval. Je kunt een tegenstander aanvallen als zijn speelstuk horizontaal of verticaal jouw speelstuk raakt. Dan kan de veldslag pas echt beginnen.

Veldslag
Je kunt een speelstuk van je tegenstander uit de weg ruimen als bij een aanval jouw speelstuk sterker is. Een generaal is 9 punten waard en sterker dan een majoor die 7 punten waard. In een onderling duel verliest de majoor het van de generaal en moet het veld ruimen. Zijn beide speelstukken van gelijke rang, dan moeten ook beide stukken het speelveld verlaten. De Maarschalk is het sterkste speelstuk met zijn 10 punten en kan alleen verslagen worden door de spion(ne) als zij de Maarschalk aanvalt. Valt de Maarschalk de spion(ne) aan, dan sneuvelt zij. Voordat je de vlag dus hebt gelokaliseerd, zul je heel wat manschappen verliezen, maar ook heel wat vijanden uitschakelen.

Bommen
Een aantal speelstukken hebben een specialiteit. Zo zijn er verkenners die meer dan 1 veld verplaats mogen worden. Komt er een vijand op je af, dan kun je deze met de verkenner aanvallen ook al staat deze niet op een veld direct naast je. De kans is echter wel groot dat de verkenner het leven laat in zo’n aanval, want deze is maar 2 punten waard. Zoals je tegenwoordig veel over mijnen hoort, heeft Stratego zijn bommen. Elke willekeurig speelstuk dat een bom treft, zal op het slagveld sneuvelen. Behalve de mineur. De mineur is de enige die de bommen onschadelijk kan maken. Zorg er dus voor dat je niet al je mineurs verliest, want de vlag zit vaak achter een aantal bommen verscholen.

Snelle variant
Stratego Duel is een snelle variant op het originele spel. Het is een handig opstapje om het spel te leren spelen. In Stratego Duel speel je in plaats van met 40 stukken, slechts met 10. Je leert met dit spel niet alleen de regels, maar met name het belang van de bijzondere legereenheden. Je hebt naast de twee hoogste rangen (de maarschalk en de generaal) namelijk alleen de mineurs, verkenners en spion(ne). Verder heb je de vlag en 2 bommen. Stratego Duel is dus letterlijk de vereenvoudigde versie van Stratego Original met al zijn speciale eenheden.

Conclusie
Wat maakt Stratego Original een klassieker? Ik denk het feit dat dit spel al decennia lang nieuwe generaties weet te veroveren. De spelopzet is eenvoudig. Verover de vlag van je tegenstander of schakel hem uit en win het spel. Niets is leuker dan dat jouw spion(ne) de maarschalk te grazen neemt. Of dat een hoge rang wordt uitgeschakeld door een slim geplaatste bom. Het spel heeft eeuwigheidswaarde en verveeld nooit. Keer op keer zul je weer in de verleiding komen om nog een potje te spelen. Het leuke van de nieuwste uitgave van Stratego is dat de spion is omgetoverd in een spionne. Dat spreekt mij als vrouw zeker aan. Een spionne die de machtigste man van het leger weet te charmeren en daarmee onschadelijk te maken. Lang leve de spionne, maar ook lang leve Stratego.Uitgever: Jumbo
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 3
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 22,99

 

. : B A N N E R S : .