Het Sudoku Spel

Door Astrid Pater

Identity Games heeft voor de beginnende sudoku-speler het spel Sudoku voor Dummies uitgebracht. Maar niet iedereen zit daar op te wachten, want er zijn natuurlijk al genoeg mensen die zich dagelijks over deze puzzel buigen. Nou, dan kan er met Het Sudoku Spel, ook van Identity Games, een krachtmeting gehouden worden. Het Sudoku Spel bied je de kans om te laten zien hoe snel jij al een Sudoku kan oplossen.

Bureen en Tokei
Wie nog geen medespelers heeft kunnen vinden voor Het Sudoku Spel, kan er in eerste instantie ook alleen mee aan de slag. Je kiest een Sudoku-puzzel uit (zes verschillende niveaus) en probeert deze gewoon op te lossen. Dat wordt de Bureen-variant genoemd. Hersengymnastiek als het ware. In de Tokei-versie speel je in een race tegen de klok. Je kunt de tijd noteren en altijd later proberen dezelfde puzzel opnieuw op te lossen (van elke puzzel zitten er vier in het spel). Wil je de puzzel binnen een vaste tijdslimiet oplossen, dan kan dat ook. Per moeilijkheidsgraad is er een adviestijd gegeven waarbinnen je de Sudoku op zou moeten kunnen lossen.

Wie is de beste
Er zijn ook een aantal speelvarianten voor meerder spelers. Om te beginnen is er de Ichiban-variant. Dat betekent 'De eerste wint'. Alle spelers krijgen dezelfde puzzel en gaan daarmee aan de slag. De speler die als eerste zijn puzzel heeft opgelost roept 'Sudoku!'. De andere spelers leggen dan het potlood neer. Heeft de speler de puzzel goed opgelost, dan krijgt hij 81 punten en wint. Zit er een fout in de puzzel dan kost hem dat 9 strafpunten. De andere spelers bepalen hun score door voor elk goed getal een punt te tellen. Wie de meeste punten heeft, wint het spel mits de eerste speler fouten in zijn Sudoku heeft. De Taimu-variant is een race tegen de klok. De spelers proberen de puzzel nu binnen een bepaalde tijd op te lossen. Verder zijn de regels hetzelfde als in de Ichiban-variant. Ten slotte is er de Hinto-variant. Je mag nu maximaal drie hints opvragen om te helpen bij het oplossen van de puzzel. Echter kost een hint je wel strafpunten. Voor hoekvakken zijn dat 4 strafpunten en voor onderste en bovenste rijen zelfs 9.

Conclusie
Het Sudoku Spel is een spel waar je prima mee in je eentje aan de slag kunt. Je kunt goed je oplosvaardigheden trainen. Leuker is het natuurlijk om met andere spelers aan de slag te gaan. Een leuke manier om te kijken wie de beste Sudoku-puzzelaar is. Mijn favoriete variant is de Taimu. Je staat in deze versie onder tijdsdruk en daarmee weet je al gauw wie de koelbloedigsten zijn en niet in paniek raken wanneer de puzzel nog niet af is en de tijd bijna om. Wie klaar is voor een echte uitdaging pakt er een Samoerai Puzzel bij. Zeer pittig en niet zo 1, 2, 3 klaar, want er lopen nu vijf blokken door elkaar. Het Sudoku Spel biedt weer nieuwe uitdagingen op het Sudoku-vlak en is zeer de moeite waard voor de Sudoku-fans. Daag elkaar maar uit!Uitgever: Identity Games
Speelduur: 10-40 min.
Auteur: -
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 14,95

 

. : B A N N E R S : .