Temptation

Door Astrid PaterIn het spel Temptation gaat het erom dat je de verleiding kunt weerstaan te snel rijen vol te bouwen met je dobbelstenen. Wie een evenwicht vindt tussen het plaatsen van de dobbelstenen en de verleiding, kan zomaar als winnaar uit de bus vallen. Want wie slim speelt, haalt alle positieve punten binnen, en splitst tegenstanders met de minpunten in de maag.

Rijen volgooien
Bij aanvang van het spel wordt er een kaart in het midden van tafel gelegd en worden alle dobbelstenen evenredig verdeeld over de spelers. Op de speelkaart staan rijen afgebeeld met dobbelstenen. Dat zijn de dobbelstenen die gegooid moeten worden om een rij vol te maken. Wie een rij vol weet te maken, krijgt het aantal punten dat de rij waard is. Een rij maak je vol door de laatste dobbelsteen aan de rij toe te voegen. Een rij bestaat bijvoorbeeld uit '1, 2, 3 en 4'. Wanneer de nummers 1, 2 en 3 al bezet zijn met een dobbelsteen (je houdt de volgorde aan die staat aangegeven op het bord) blijft vier over. De speler die aan de beurt is en vier gooit, kan de rij volmaken en krijgt de daarbij behorende punten.

Vijf dobbelstenen
In een speelbeurt gooi je met 5 dobbelstenen (heb je geen vijf meer, dan gooi je met minder). Je moet tenminste één dobbelsteen afleggen. Heb je dat gedaan dan mag je nog een keer gooien, je mag ook passen en dan is de volgende speler aan de beurt. Een belangrijke overweging om te passen en niet nog een keer te gooien, heeft te maken met hoe vol de speelkaart al ligt. Ligt de kaart al aardig vol, dan is het slim te passen, want de kans is groot dat je dan negatieve punten gaat binnenhalen (dat zijn de rijen die vaak het langst open liggen). Wanneer je overigens geen van je dobbelstenen op het bord kwijt kunt, dan is meteen je beurt voorbij.

Volle kaart, nieuwe kaart
Is een speelkaart vol met dobbelstenen en zijn alle rijen vol, dan worden de behaalde punten geteld en genoteerd. De dobbelstenen worden weer verdeeld over de spelers en er wordt een nieuwe kaart neergelegd. Wie als eerste 500 punten weet te verzamelen (of het aantal van tevoren afgesproken punten) wint natuurlijk het spel. Maar voor het zover is, worden er toch een flink aantal kaarten afgewerkt. Het spel is dus niet zomaar voorbij.

Conclusie
Temptation is een leuk dobbelspel om te spelen in het jonge gezin. Ook al is de geluksfactor vrij groot, er moet ook worden nagedacht hoeveel dobbelstenen je per beurt kwijt wilt. Ben je te gretig dan kun je zo een medespeler in de hand werken en kan deze een rij volmaken en de punten voor je neus wegkapen. Doordat het spel verder niet te complex is, maakt juist dit tactische element het spel heel geschikt voor de kids van een jaar of 8. En je zult zien dat de ouders het stiekem ook best leuk vinden. Uiteindelijk is Temptation vooral een leuk spel voor tussendoor, het weet niet een spelletjesmiddag te dragen. Maar spelletjes voor tussendoor zijn ook nodig.Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .