Ticket to Ride

Door Astrid PaterIn Nederland treinen we er heel wat op los. We weten dus dat het aanleggen van spoorlijnen tussen de plaatsen een belangrijke taak is. Zonder spoorlijnen geen ritje met de trein van A naar B. Ook in het Amerika van 1900 zijn ze bekend met treinen en het belang van de spoorlijnen tussen enkele belangrijke plaatsen in de VS en Canada. En nu net kan er met dit aanleggen van sporen flink wat punten worden verdiend.

Spoorlijnen aanleggen
Het doel van Ticket To Ride moge duidelijk zijn, spoorlijnen aanleggen, daarmee punten verdienen en uiteindelijk dus de meeste punten zien te verkrijgen en als winnaar uit de bus (of trein) komen. Iedere speler heeft bij aanvang van het spel 45 treinwagonnetjes om spoorlijnen mee aan te leggen. Ook krijgen de spelers vier treinwagonkaarten en in eerste instantie ook drie bestemmingcoupons. Verder worden er vijf treinwagonkaarten open naast het bord gelegd en de rest van de stapel daarnaast. De basis om Ticket To Ride te gaan spelen is nu gelegd.

Treinen door Noord Amerika
Het bord bestaat uit de landkaart van Noord-Amerika. Tussen de verschillende plaatsen zijn spoorlijnen aangegeven in blokjes. Deze blokjes (kunnen er meer dan een zijn) tussen twee plaatsen vormen routes. Routes kunnen worden geclaimd door ze vol te bouwen met de treinwagons. Hier zijn de treinwagonkaarten van belang. Je hebt zoveel treinwagonkaarten in een elfde kleur nodig als blokjes tussen plaatsen. Hoe meer blokjes tussen plaatsen, hoe meer punten zo’n route oplevert.

Bestemming
In het begin krijg je drie bestemmingcoupons. Hierop staat aangegeven tussen welke twee plaatsen je spoorlijnen moet gaan aanleggen om ze te verbinden en ook hoeveel punten je dat oplevert als het lukt (en dat worden strafpunten als het niet lukt). Van de drie bestemmingcoupons die je krijgt, moet je er tenminste één houden. Als je per sé wilt mag je ook een tweede of zelfs alledrie de kaarten houden. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat als je geen verbinding tussen de twee plaatsen weet te bouwen, dan is het spel voorbij.

Verschillende tactieken
Ticket To Ride kan vanaf twee spelers worden gespeeld. Maar het spel met twee spelers spelen vereist een andere tactiek dan het spel met vier spelers. Met twee spelers is het vooral belangrijk zoveel mogelijk routes aan te leggen, daar verdien je uiteindelijk de meeste punten mee. Omdat je maar met zijn tweeën bent, is het vrij eenvoudig de routes aan te leggen. Het element van het dwarsliggen, komt het beste tot uiting met meerdere spelers. En dan wordt de keuze van je bestemmingcoupons veel belangrijker.

Conclusie
Ik kan me het spel Trans America nog goed herinneren. Een spel dat qua thema en spelidee veel lijkt op Ticket To Ride. Trans America was een zeer leuk, edoch eenvoudig spel. In dat opzicht is Ticket To Ride een diepgaander spel met hetzelfde thema. Ticket To Ride is spannender, vereist iets meer tactiek en is daarom voor gevorderde spellenspelers eigenlijk een stuk interessanter. Een aantal pluspunten van Ticket To Ride die ook genoemd moeten worden zijn de extra treinwagonnetjes voor als je er eentje kwijtraakt. Daarnaast is de speldoos zo uitgevoerd dat alle onderdelen handzaam opgeborgen kunnen worden (geen treinwagonnetjes van verschillende kleuren door elkaar). Een andere leuke bijkomstigheid is dat bij aankoop van het spel je een code krijgt om het spel ook online te spelen (net als andere Days of Wonder spellen overigens). Petje af voor Ticket To Ride en Days of Wonder (en Hodin voor het spel naar Nederland te halen).Uitgever: Days of Wonder
Speelduur: 30-60 min.
Auteur: Alan R. Moon
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .