Ticket to Ride Switzerland

Door Jan Willem


Bekende namen uitmelken zien we natuurlijk wel vaker en gezien de grote schare fans die Ticket to Ride inmiddels heeft opgebouwd konden extra uitbreidingen niet uitblijven. Ik reken mezelf ook tot fan, dus de aanschaf van de Switzerland uitbreiding liet dan ook niet lang op zich wachten.

Zwitserland
Ticket to Ride: Switzerland is een echte uitbreiding, dus zonder een andere variant is hij niet te spelen. Het bevat een nieuw speelbord en nieuwe routekaartjes, maar de treinen en treinkaartjes uit een van de basisspellen moeten worden gebruikt. De kwaliteit van de routekaartjes is wel een beetje minder dan de basisversie en daarom heeft de uitgever (Days of Wonder) een gratis setje betere routekaarten voor iedereen die online inlogt en deze aanvraagt. Op zich een prima service.

Anders
Elke nieuwe variant van Ticket to Ride komt ook met enkele aanpassingen. Ten eerste zijn er veel minder verbindingen, deze uitbreiding is dan ook speciaal gemaakt voor 2 of 3 spelers. Hierdoor wordt het pestniveau flink verhoogd. Nieuw is dat er niet alleen steden maar ook landen zijn als bestemming, met in elk buurland van Zwitserland meerdere locaties waar je uit kunt kiezen om mee te verbinden. Daarnaast wordt het gebruik van de locomotiefkaarten (joker) veranderd. Deze mogen alleen worden ingezet op tunnelroutes, maar mogen wel per twee worden gepakt als ze open liggen.

Conclusie
Het zal ervaren spelers direct opvallen als ze deze uitbreiding spelen dat bepaalde routekaartjes twee keer voorkomen. Het betreffen kaartjes waarop staat dat je het ene land met het andere land moet verbinden. Echter, de kaartjes andersom bestaan ook dubbel. Oftewel, van Duitsland naar Italië zit er twee keer in, maar van Italië naar Duitsland ook. Dit betekent dat als je geluk hebt, je met één route vier kaartjes met veel punten kunt halen. Er zijn mensen die het spel daarom spelen met aangepaste regels (zoals meerdere bestemming in een land "aantikken") maar ik vind het maar vreemd om regels te moeten veranderen om de anders duidelijk aanwezige geluksfactor te beperken. Daarnaast verhoogt dit bord het pest-element, wat eigenlijk nooit mijn persoonlijke voorkeur heeft (ik houd wel van een beetje gezelligheid tijdens een spelletje). Heel eerlijk gezegd vond ik het daarom wat veel geld voor een beetje een tegenvallende uitbreiding. Maar goed, ben je fan, speel je vaak met 2 of 3 spelers en vind je het pest-element in Ticket to Ride juist zo leuk, dan heb je deze uitbreiding vast en zeker al lang in de kast staan.
Uitgever: Days of Wonder
Speelduur: 30 - 60 min.
Auteur: Alan R. Moon
Spelers: 2-3
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: €19,95

 

. : B A N N E R S : .