Titanic, het bordspel

Door Astrid Pater



Eén van de bekendste passagierschepen uit de wereldgeschidenis is natuurlijk de Titanic. Het legendarische schip nog eens extra in de balngstelling komen te staan na de met 11 oscars bekroonde film. Nu is er ook het bordspel.

Eenvoudig
Het Titanic bordspel is een eenvoudig spel om te spelen en de regels zijn niet moeilijk te volgen. Om als winnaar van het spel te eindigen is het de bedoeling dat je vanaf de tweede klasse, via de eerste klasse op het voordek van het bekende schip terechtkomt om je reddingsboot te halen. Degene die als eerste de reddingsboot weet te bereiken is de winnaar van het spel.

Ganzenbord
Op enkele spelelementen na, heeft Titanic veel weg van het Oudhollandse ganzenbord. Je moet van punt a naar punt b, en onderweg word je plaatsen verder en terug gestuurd, moet je beurten overslaan en uiteindelijk precies op het eindpunt terechtkomen. Het verschil met ganzenbord zit in de verschillende spelelementen. Je begint het spel op het tweede klasse dek. Daar moet je 5 persoonlijke bezittingen bij elkaar vergaren om op het eerste klasse dek toegelaten te worden. Deze spullen moet je kopen in verschillende hutten op het tweede dek.
Je start het spel met $750 en kunt tijdens het spel meer en minder geld krijgen afhankelijk van roddels en telegrammen. De roddels komen van de 6 personages die in het spel voorkomen. De telegrammen van andere mensen zoals bijvoorbeeld familieleden. Met deze elementen probeert het spel een beetje de sfeer van een echt schip te verkrijgen, want roddels worden daar snel verspreid net als telegrammen. Leuk detail is dat tijdens de tocht van de echte Titanic de marconisten (draadloze telegrafie) veel privé-telegrammen kregen, die ze continue naar de passagiers brachten. Een minder leuk detail wat heeft bijgedragen aan het feit dat de Titanic is gezonken is dat men de waarschuwingen voor ijs wel binnenkreeg, maar te druk bezig was met de privé-telegrammen.
Het laatste extraatje in het spel is de piccolo. Een piccolo-fiche kun je verdienen door óf op een piccolo-icoontje te gaan staan, óf door roddels en telegrammen. De piccolo helpt je op weg naar de reddingsboot. Als je wordt teruggestuurd kun je een piccolo-fiche inleveren en doorgaan om als eerste de reddingsboot te halen.

Net wat te weinig snelheid
Een nadeel aan het spel is dat er net iets te veel vakjes zijn waarop je wordt teruggestuurd, soms helemaal naar het begin en soms slechts één kamer terug. Op den duur wordt dat toch een beetje vervelend, zeker als je het spel met zijn tweeën doet. Aan de andere kant zul je bijna nooit langer dan een uurtje kwijt zijn om het spel te spelen.

Leuke extra
Het spelregelboekje heeft twee pagina's aan interessante informatie over de tocht van de Titanic. Wat is er mis gegaan, welke rijke stinkerds zaten er op het schip of zijn op het laatste moment toch niet meegegaan.

Conclusie
Titanic is een goed te spelen bordspel. Omdat de regels eenvoudig zijn duurt het niet lang voor je echt kunt beginnen. Het spel vereist bijna geen strategische vaardigheden, dus ook voor kinderen is het spel hartstikke leuk. Juist voor hen is de extra informatie in het spelregelboekje erg leuk, omdat het spel zo een extra dimensie krijgt. Voor de wat ouderen onder ons, is het allemaal waarschijnlijk net iets te simpel en flauw, en zullen we het na een keer of drie wegleggen. Een spel voor de kids dus!



Uitgever: Universal Games
Speelduur: 60 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .