Tomb Raider

Door Astrid PaterTomb Raider het bordspel borduurt voort op het nieuwste computerspel dat er in deze serie uitgekomen is. Croft wordt beschuldigd van moord op haar mentor Werner von Croy. Ze gaat op zoek naar vijf bewijsstukken die haar onschuld kunnen bewijzen. Ondertussen is Pieter van Eckhardt, een louche alchemist, op zoek naar vijf 14e eeuwse schilderijen uit het museum. Samen met zijn handlanger Joachim Karel probeert hij zijn doel te bereiken. Ook Lara krijgt hulp uit onverwachtse hoek, want Kurtis Trent wil de moordenaar van zijn vader wreken. De basis voor het bordspel is gelegd.

Museum
De setting van het bordspel is het museum waar de schilderijen verstopt zitten. Het museum wordt opgebouwd uit 25 tegels. Deze worden met de achterkant naar boven op tafel gelegd. Het is dus niet bekend hoe de gangen in het museum lopen (en elk spel is weer anders). Voordat het spel begint worden ook de speelfiguren verdeeld. Met vier spelers ontstaan er dan twee teams: good guys versus bad guys. Zoals het hoort staan goed en kwaad weer eens tegenover elkaar.

Punten en bewijsstukken
Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten verzamelen. Het team dat aan het einde van het spel de meeste punten heeft verzameld, wint. Punten worden vergaard door schilderijen en bewijsstukken naar buiten te dragen. Maar deze moeten eerst gevonden worden. En daarvoor moeten de tegels worden omgedraaid. Onder sommige tegels zitten schilderijen/bewijsstukken verstopt, wie deze ontdekt kan ze dan meenemen (eentje tegelijk). Dan nog ben je er niet, want er kan op je geschoten worden.

Actiekaarten
Elke beurt mag je drie acties ondernemen. Een actie bestaat uit het pakken van een actiekaart, of het spelen van actiekaarten. Er zijn drie verschillende actiekaarten: munitiekaarten (schieten), levenskaarten (om kogels op te vangen) en energiekaarten (om te lopen of tegels om te draaien etc). Zodra een speler er met een bewijsstuk vandoor gaat, kan het dus gebeuren dat deze wordt neergeschoten. Dit lukt alleen als het aantal kogels hoger ligt dan het aantal levenspunten (de waarde staat op de kaart aangegeven). Zodra een speler buiten westen ligt, mag een andere speler er met het schilderij dan wel bewijsstuk vandoor gaan.

De Bom
Het laatste en tevens belangrijkste schilderij/bewijsstuk ligt boven op een bom. Zodra deze gepakt wordt, gaat de bom af. Het is dan zaak om zo snel mogelijk uit het museum te vluchten. De tegel met de bom wordt uit het spel verwijderd. Elke speelronde storten ook de tegels die rondom de tegelbom liggen in (en worden uit het spel gehaald). Dit gaat door tot het hele museum is ingestort.

Teams
Tomb Raider is het leukst om te spelen in teams. Op deze manier kun je makkelijker schilderijen/bewijsstukken onderscheppen en wordt de spanning opgevoerd. Goed samenspel is dan ook belangrijk. Daarbij zien de speelfiguren er goed uit. Veel mannen zullen blij zijn met hun Lara Croft speelfiguurtje. Het leuke hiervan is, dat het spel zo meteen een stuk levendiger is. Je kruipt min of meer echt in de huid van Lara Croft of natuurlijk een van de andere figuren.

Elke keer anders
Hoewel het tegelidee misschien een beetje doet denken aan 'De Betoverde Doolhof' is het een leuk spelelement. Niet alleen omdat het speelveld daarmee elke keer anders is, maar het biedt de mogelijkheid elkaar dwars te zitten op soms cruciale momenten. Waar het ene moment een muur zit, zit het volgende moment een doorgang (doordat je de tegel om zijn as hebt gedraaid). En dat kan soms vervelend uitpakken (je wordt neergeschoten, of je hebt niet genoeg energie om de uitgang van het museum te bereiken).

Conclusie
Arthur Tebbe heeft met zijn bordspelversie van Tomb Raider, Lara Croft weer een nieuwe dimensie geschonken. Wie van Lara Croft houdt, zal zeker ook het bordspel willen hebben. Al is het alleen al om het collectors item gevoel te krijgen (leuk voor de heb). Wie zich dan ook nog aan het spel waagt, zal dan merken dat het zeker de moeit waard is. Naast tactiek, is ook samenspel een belangrijk onderdeel. Tomb Raider is een compleet bordspel!Uitgever: Identity Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Arthur Tebbe
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 34,95

 

. : B A N N E R S : .