Trivial Pursuit 20e Verjaardagseditie

Door Astrid Pater

Ooit werd er een spelletje bedacht waar de algemene kennis van de mensen op de proef werd gesteld. Wie zich breed wist te ontwikkelen kon een heel eind komen in het spel. Dat is nu 20 jaar geleden en nog steeds testen mensen graag hun kennis, en laten zij zien verstand te hebben van wat er in de wereld gebeurt. De 20 Verjaardagseditie van Trivial Pursuit stelt voornamelijk vragen over de gebeurtenissen van de afgelopen 20 jaar, dus maak je borst maar nat.

Genus
Zelf ben ik opgegroeid met de Trivial Pursuit Genus Editie. Een triviant variant waar toch een flink beroep werd gedaan op je algemene kennis. Maar goed, na flink gebruiken was zowel de doos als het spel behoorlijk versleten. Ik was dan ook erg benieuwd naar de nieuwere versie die op de markt kwam. Helaas voor mij een grote teleurstelling: niet alleen de vragen waren vaak slecht gesteld (het antwoord lag vaak besloten in de vraag en te veel multiple choice vragen), ook de optie dat je via het grijze vakje direct naar een triviantvraag kon vliegen, verpeste voor mij het spel.

Goed spel
Ik maakte dan ook huiverig de doos van de 20e Verjaardagseditie open. Wat zou deze variant mij brengen. Ik haalde het bord uit de doos en zag tot mijn vreugde dat er weer gewoon ‘nog een keer gooien’-vakjes te vinden zijn. De categorieën zijn echter wel een tikje anders, maar passen beter bij deze tijd en vangen de afgelopen 20 jaar goed samen. Zo is Sport en Ontspanning vervangen door Speeltijd en behelst de categorie “actieve en minder actieve hobby’s, van sport tot computerspellen”. En met name de toevoeging en erkenning van het computerspel als hobby stemt mij tevreden. Ik ben dan ook onderdeel van de 20+ generatie die met de computer (de commodore 64 was mijn eerste computer) is opgegroeid.

Conclusie
En voor wat betreft het spel zelf, triviant is triviant. Een goede algemene kennis blijft nog steeds een vereiste, maar soms kan specifieke kennis ook uitkomst bieden. De 20e Verjaardagseditie maakt in de vragen een goede afweging tussen ‘gewone’ vragen en zo nu en dan ook een keer een wat cryptische vraag. Dus goed luisteren naar de vraag kan je op weg helpen. Met de 20e Verjaardagseditie zijn ze er bij Parker in geslaagd een spel in elkaar te draaien dat leuk is om te spelen, en op een bepaalde manier ook tijdloos is.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 90 min.
Auteur: Chris Haney & Scott Abbott
Spelers: 2-36
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Prijs: € 44,95

 

. : B A N N E R S : .