Trivial Pursuit Disney Editie

Door Astrid Pater

Waar met Trivial Pursuit meestal je algemene kennis wordt getest, gaat het in deze Disney editie uiteraard over je kennis van Disney. In het bijzonder gaat het om je kennis over de avondvullende Disneyfilms. Klinkt goed te doen niet? Leg het speelbord klaar, pak je mickey-pionnetje en spelen maar.

De tovenaarshoed
De bedoeling van het spel is door het goed beantwoorden van vragen partjes te verdienen. Wie als eerste zes partjes heeft verzameld en op de middenstip nog een vraag goed beantwoord, wint het spel. Voor de jonge spelers zit er een extraatje in het spel: de tovenaarshoed. Wanneer er met de dobbelstenen gegooid wordt, geeft een dobbelsteen het aantal te verzetten plaatsen aan en de andere of er met de tovenaarshoed geschoven wordt. Wanneer een jonge speler namelijk op een scoorvakje komt waar de tovenaarshoed staat en ze beantwoorden de vraag fout, dan krijgen ze nog een kans. Houd dus in de gaten waar de hoed zich op het speelbord bevindt.

Moeilijke en makkelijke vragen
Om het voor jonge spelers nog makkelijker te maken, is er ook onderscheid aangebracht in de moeilijkheidsgraad van de kaartjes. Blauwe kaartjes zijn voor spelers boven de 14 jaar en rode kaartjes voor spelers onder de 14. Nou moet ik eerlijk zeggen dat dat waarschijnlijk niet nodig was geweest. Zo kan een jonge speler prima de blauwe vraag "Hoe heet het kleine vissenvriendje van Ariël?" beantwoorden en zal een ouder iemand moeite hebben met de rode vraag "Welke drank maakt Tennessee voor Thorndyke? (Herbie)". Het niveau van de vragen is over het algemeen best pittig.

De gouden tip
Persoonlijk verwacht ik dat de jonge spelers het spel beter kunnen spelen dan de ouderen. Jonge spelers willen films nog wel eens vier keer achter elkaar kijken. En hoe vaker je de film ziet, hoe meer je weet over de details. Hoewel ik een grote Disneyfan ben en de meeste films van voor 1998 wel gezien heb, weet ik lang niet alles te beantwoorden omdat ik vaak de Engelse versie heb gekeken. De vragen zijn toegespitst op de Nederlandse versies. Spreek daarom met je medespelers af dat je soms ook uit de Engelse versie mag putten voor vragen zoals "Wie spreekt de stem in van....". Daarnaast is het spel niet te doen als je een film niet gezien hebt. Selecteer voor het spelen daarom alleen de kaartjes van de films die je gezien hebt. Anders gaat het spel alleen maar frustreren.

Conclusie
Als Disneyfan is de Trivial Pursuit Disney Editie een leuk hebbeding. Het ziet er prachtig uit en met de mickeypionnetjes en de toverboek-kaartenhouder heeft men er echt wat van gemaakt. Het zijn vooral de vragen die af en toe te lastig zijn. Daarnaast ontbreekt het aan vragen over algemene Disneykennis. Denk daarbij aan vragen over "Waar woont Donald Duck?" en "Hoe heten de nichtjes van Katrien Duck?". Dat is toch een gemiste kans. Het spel is goed te spelen als je vantevoren goede afspraken maakt over de vragen en de films die je niet hebt gezien uit de vragenpot verwijderd. Deze Disney editie is dus leuk voor de fans, maar zeker niet aan te raden als je niet thuis bent in de wereld van Disney.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 60-90 min.
Auteur: -
Spelers: 2-36
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .