Trivial Pursuit DVD-Duel

Door Jan Geerling


Eens is de zoveel tijd is er wel een artikel te lezen waarin mensen beweren dat het ouderwetse bordspel dood is. De Nintendo Wii en Online gamen zouden de gezellige interactie van het bordspel hebben vervangen. Waarschijnlijk proberen uitgevers daarom zo nu en dan elektronische variaties op hun producten aan de man te brengen; ook het klassieke Trivial Pursuit krijgt weer eens een nieuw dvd jasje.

Afstandsbediening
In het DVD-Duel kunnen twee spelers of twee teams het tegen elkaar opnemen. Er zijn twee mini-afstandsbedieningen met rode en groene knop. Hiermee geef je de antwoorden door en bepaal je welke vragen gespeeld gaan worden. Vragen worden op verschillende manieren gesteld. In het begin is de spelleider hierbij handig: hij legt elke ronde uit wat de bedoeling is. Na een paar rondes snap je dit wel en gaat het je voornamelijk irriteren. Ik heb niet kunnen ontdekken of we deze man uit kunnen zetten, en dus zaten we met hem opgescheept. Dit vertraagt de loop van het spel wel enigszins.

Fout antwoord geen antwoord
De vragen zelf zijn er, zoals van Trivial verwacht mag worden, in zes categorieën (Film, Televisie, Muziek, Sport & Spel, Trend en Innovatie). Op een dvd zitten natuurlijk wat minder vragen dan in het ouderwetse kaartenbakje, en dus heeft men een stuk of 10 verschillende spellen op de dvd gepropt. Daar is de beetje fanatieke spelers echter zo doorheen, en dan blijft er eigenlijk niet zoveel reden meer om het spel nog eens te spelen. Qua variatie in vragen in Trivial dus echt een short-thrill. Men heeft geprobeerd de levensduur wat te verlengen door bij foute antwoorden niet het goede antwoord te geven. Dit is echter jammer, omdat je vaak wel benieuwd bent wat dan wel goed was.

Frustrerend
De vragen moeten dus beantwoord worden met een afstandsbediening. Deze reageert echter lang niet altijd even goed, wat bij mij het spelplezier niet verhoogde. Ook het commentaar is soms verwarrend. Heel vaak kreeg ik het idee dat de puntentelling niet goed verliep, de stem verkeerde dingen uitkraamde (helaas, dat was niet goed! Terwijl ik toch gewoon punten krijg), en soms beweerde men dat ik een antwoord had gegeven terwijl ik echt niet had gedrukt. Frustraties alom dus.

Magertjes
Qua uitvoering is deze DVD-variant uiterst mager en kaal. De animatie van Trivial-partjes die elkaar High fives geven of een feestje bouwen zijn al snel vrij saai. Bij een dvd-spel verwacht ik dat vragen aangekleed worden met filmpjes en muziek. Zeker als je de categorieën bekijkt. Helaas is er niets van dit alles terug te vinden in dit spel. Verder is het jammer dat er nooit eens lekker vlot doorgespeeld kan worden. Nooit even snel 10 vragen achter elkaar. In plaats daarvan moet je na elke vraag weer door de uitleg heen van hoe bij de volgende vraag gespeeld dient te worden…

Conclusie
U voelt 't al aankomen; ik ben redelijk teleurgesteld in DVD-Duel. Het spel is de benaming Trivial eigenlijk nergens waardig. Ook het teamelement is te verwaarlozen. Er zijn maar twee afstandbedieningen, en de teamgenoten zitten er daarom vaak een beetje voor spek en bonen bij. Het feit dat het spel niet eens goed werkt, en je zo door alle vragen heen bent maken dit een vrij overbodige uitgave, zeker voor deze prijs. Je vraagt je soms wel eens af of de makers zelf zo'n spel wel hebben getest voor het op de markt gezet word. Op je PC zijn er voor 10 euro veel leukere interactieve vragenspelletjes beschikbaar.Uitgever: Hasbro
Speelduur: -
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Prijs: € 51,95

 

. : B A N N E R S : .