Trivial Pursuit Team

Door Jan Geerling


Trivial Pursuit Team (TPT) is het volgende deel in de schier eindeloze reeks spellen die Hasbro op de markt brengt rond het oude Trivial. Trivial DVD Duel was me niet enorm bevallen, maar met TPT gaan we weer terug naar de basis: gewoon mensen die elkaar vragen stellen. Alleen strijden deze keer geen individuen maar teams om de kennis-eer.

Minigames
De teams kunnen elkaar in verschillende categorieën testen op elkaars triviale kennis. Elke vraag is een soort kleine minigame op zich. De soorten vragen zijn als volgt: Multiple Choice, Noem er 6, Meer of Minder, Wat is het Verband, Ben jij de Expert en alles of niets. Goed beantwoorde vragen leveren punten op en als de vragenset is uitgespeeld, wint het team met de meeste punten.

Korte levensduur
Elke ronde kunnen teams categorieën kiezen. Wat voor type vraag je krijgt is echter onbekend. Er zijn 12 kaartensetjes in het spel. Dit houdt in dat als je 1 kaartenset hebt gespeeld, je deze niet meer kunt gebruiken. Je kent de vragen en antwoorden immers al. Wel handig voor al diegenen die valsspelen tot een kunst willen verheffen. Er is wel de mogelijkheid om zelf een set te bedenken, maar wie doet dat nou? Het zou dus wel leuk zijn als Hasbro niet al te dure uitbreindingsets op de markt gaat brengen. Dat geeft het spel meer levensduur.

Verfrissend
De verschillende manieren van vragen zijn erg verfrissend. Dit zagen we ook al een beetje in DVD-duel, maar in dat spel liet de electronica de speler wel eens in de steek. Hier werkt het prima. Bij 'Noem er 6' moet je zes mogelijke antwoorden geven op een vraag. Noem bijvoorbeeld zoveel mogelijk verfilmde boeken van Jan Wolkers. Bij 'Meer of Minder' mag je een makkelijke of moeilijke vraag kiezen en bij 'Alles of niets' kan je stoppen of doorspelen met het risico je verdiende punten kwijt te raken. Erg leuk, en je merkte ook dat het testteam vaak hoopte op een bepaald type vragen.

Conclusie
TPT heeft enkele geslaagde punten. De variatie in de manier waarop vragen gesteld worden is zeker leuk, en het spel speelt makkelijk en vlot. Jammer genoeg zit een belangrijk manco uit DVD duel ook in dit spel: de beperkte levensduur. Twaalf keer spelen en het spel kan in de kast. Het originele Trivial Pursuit blijf je juist decennia spelen vanwege de lange levensduur. Een leuke variatie dus, maar hopelijk komen er wel snel wat uitbreidingssets. Of je moet graag quizmaster willen zijn en vragen voor anderen gaan bedenken.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2 teams
Leeftijd: vanaf 12jaar
Prijs: € 29,95

 

. : B A N N E R S : .