Trans America

Door Astrid Pater

In de 19e eeuw doet het spoorwegennet in Amerika zijn opwachting. Tussen de al gevestigde steden worden spoorlijnen aangelegd om nog gemakkelijker van punt A naar punt B te reizen. En wie dat het handigste doet, zal er ook het meeste van profiteren. De pioniers grijpen hun kans.

Verbind de steden
Het doel van Trans America is om als eerste speler 5 steden met elkaar in verbinding te brengen door het aanleggen van spoorlijnen.
Amerika is opgedeeld in 5 stukken met elk een eigen kleur. De plaatsen (met de bijbehorende kleuren) die zich in die delen bevinden, staan op de speelkaarten. Van elke zone trekken de spelers een kaart, ze hebben dan 5 steden die ze met behulp van spoorlijnen moeten verbinden. Het is echter niet bekend voor de andere spelers welke 5 jij in je handen hebt.

Spoorwegennet
Je begint een ronde met het plaatsen van je station op een willekeurige plek op het speelbord. Elke beurt heb je dan de keuze om een of twee spoorlijnen aan te leggen. Zolang je de sporen over vlak land legt, heb je de mogelijkheid twee lijnen aan te leggen. Maar op sommige plekken heeft het spoor extra versteviging nodig, zoals bij een brug of een tunnel. Moet je over water of onder bergen door, dan kun je maar één spoor aanleggen. Op het speelbord wordt dat duidelijk aangegeven met enkele en dubbele lijnen.

Maak gebruik van anderen
De spoorlijnen kun je in eerste instantie alleen aanleggen aan je eigen station en de lijnen die daarmee in verbinding staan. Maar Amerika heeft ook een beperkte ruimte, dus bestaat de kans dat je je spoorwegennet uitbreidt met het spoorwegennet van een andere speler. Je mag gewoon een spoorlijn leggen om jouw net met dat van een andere speler te verbinden. Nu heb je de mogelijkheid om ook aan 'zijn' spoorwegennet spoorlijnen aan te leggen. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere speler die zijn spoorlijnen bij jou kan aanleggen. Door hier handig gebruik van te maken, kan het je een aantal beurten schelen en ben je eerder klaar.

Station
Onder aan het speelbord loopt een spoorlijn, dit is de scorelijn. Zodra een van de spelers 5 steden heeft verbonden is de ronde voorbij. De spelers die dan nog niet klaar zijn moeten nu gaan tellen hoeveel spoorlijnen ze nog verwijderd zijn van het verbinden van hun 5 steden (een brug en een tunnel staan voor twee spoorlijnen). Dit levert strafpunten op en worden de treintjes op de spoorlijn verplaatst. Nadat een van de spelers het einde van de spoorlijn bereikt is het spel afgelopen. De winnaar is degene die de minste strafpunten heeft.

Conclusie
Trans America kan zich een waardig opvolger van Cartagena noemen. Ook met dit spel koop je geen kat in de zak. Hoewel het met twee spelers gespeeld kan worden is dit lang zo leuk niet als met drie of meer spelers. Met hoe meer spelers je het spel speelt, hoe meer tactiek er bij komt kijken. Ook geluk speelt een factor, want hoe dichter de steden die verbonden moeten worden bij elkaar liggen, hoe sneller je natuurlijk klaar bent. Trans America is weer een aanwinst voor de spellenfanaat.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Franz-Benno Delonge
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 18,50

 

. : B A N N E R S : .