Triazzle

Door Astrid Pater

Ik kan me nog goed de spelletjes van toen ik klein was nog goed herinneren: 'Mens erger je niet', 'ganzebord' en 'huisje, boompje, beestje', om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar dit nieuwe spel 'Triazzle Game', deed me aan één spel in het bijzonder terugdenken: 'Halma'.

Halma, maar dan leuker
Bij Halma had je een zeshoekig bord en was het de bedoeling om met je pionnetjes van je eigen driehoekje over te steken naar de driehoek aan de overkant. Voor Triazzle geldt nagenoeg hetzelfde. Dit bord is echter een driehoek en start je aan de zijlijn om zo de oversteek naar jouw driehoekje te maken.
Wat maakt Triazzle nou leuker? De pionnetjes zijn om te beginnen vervangen door driehoekjes, met aan elke zijde een half kikkertje (of kop, of achterlijf). Dus op elk stukje staan drie halve kikkertjes. Je hebt negen van deze stukjes, en ze moeten allemaal met elkaar in verbinding blijven staan (een soort ketting). Je verplaatst de stukjes door een van de buitenste stukjes te pakken en deze aan te leggen aan een ander stukje. Maar let wel, er moeten complete kikkertjes ontstaan. Dus geen achterlijf tegen achterlijf, of kop tegen kop.

Een beetje strategie
Je kunt je tegenstander ook tegenwerken of slimmer af zijn. Dat kan op twee manieren. Als jij een stukje hebt dat precies gelijk is aan die van je tegenspeler, en de ketting staat het toe, dan mag je dat stukje bovenop het stukje van de tegenspeler leggen. Het stukje van de tegenspeler ligt vast en kan niet gebruikt worden zolang jou stukje bovenop ligt. Een nadeel hiervan kan zijn dat de ketting van de tegenspeler doorbroken wordt, en hij met twee groepen verder naar de overkant kan gaan.
Een tweede manier is wanneer je een stukje aanlegt tegen je eigen stukje en die van de tegenstander (omdat dat zo uitkomt). Als jouw stukje en het stukje van de tegenstander ook een complete kikker vormen mag je nog een keer. Zo kun je dus sneller vooruit.
Op het speelbord zijn ook een aantal kikkertjes afgebeeld, hele en halve. Wil je op zo'n vlakje een stukje kwijt dan moet het kikkertje op je stukje precies aansluiten met het kikkertje op het bord. Dit element is zeer interessant tegen het einde van het spel. De uiterste punt van de driehoek waar de negen kikkertjes moeten eindigen, bestaat uit twee halve kikkertjes. Je moet de stukjes dus zo uitkienen dat het mooi uitkomt. Anders blijf je schuiven tegen het einde.

Conclusie
De spelregels van dit spel zijn duidelijk opgesteld. Zonder moeite kun je het spel beginnen. Dat heeft een groot voordeel, want vaak heeft een nieuwe speler weinig zin om eerst alles uit te pluizen. Je hebt een nieuw spel, en wilt het graag spelen. Dat kan bij Triazzle goed.
Triazzle Game is een erg leuk spelletje. Zeker voor de jongere kinderen een stuk leuker dan de voorganger Halma. Het is een stuk minder saai en ziet er een veel mooier uit. Hop hop!Uitgever: University Games
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-3
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .