Up and Down

Door Astrid PaterWie hoort niet de boze schreeuwen van zijn vader wanneer er weer een molletje in het goed verzorgde gazonnetje de boel komt verzieken. Elke lente en zomer is het weer raak en verschijnen er hier en daar molshopen. De mol zelf zien we nooit, die is al weg voor we ontdekken dat er weer een stukje gras naar de knoppen is geholpen.

Mollenpaartjes
In Up and Down is de speeldoos het speelveld. In het gazon zien we tien molshopen de kop op steken. En al deze hoopjes worden bewoond door tien mollenpaartjes. Mollen zijn er in de kleuren zwart, blauw, wit, rood en geel. In alle kleurencombinaties vormen ze een paar. Alvorens er aan Up and Down kan worden begonnen, moeten de tien paartjes in de molshoop gestoken worden. Één mol zien we boven het gras uitsteken, de mol aan de andere kant zit onder de grond. Het spel is nu speelklaar dus de opdrachtkaarten kunnen worden gepakt.

Schepjes
De moeilijkheidsgraad van de opdrachten wordt aangegeven middels een aantal schepjes op de achterkant van de kaart. 1 Schepje staat voor een eenvoudige opdracht en 4 schepjes voor een moeillijke. Op de opdrachtkaart staat hoeveel mollen je in een bepaalde kleur boven het gras moet zien te halen. Per beurt mag je drie keer een mol omdraaien. Lukt het je om de opdracht te vervullen dan mag je de kaart houden. Wie aan het einde van het spel (wanneer de opdrachtkaarten op zijn) de meeste schepjes heeft verzameld, wint het spel.

Memory
Up and Down is weer een combinatie op het spel memory. Het is in Up and Down weliswaar niet de bedoeling twee dezelfde mollen aan elkaar te koppelen, maar jet moet wel goed onthouden waar de kleuren in de grond steken. In een eenvoudige spelvariant laat je de doos gewoon staan in het midden van de tafel en haal je de opdrachtkaarten met vier schepjes uit het spel. Wil je het spel wat lastiger maken, dan draai je de doos een kwartslag na elke goed uitgevoerde opdracht. Zo wordt het lastiger om te onthouden waar de mollenpaartjes zich bevinden.

Conclusie
Up and Down is een prima leerspel voor jonge spelers. Het is een kwestie van goed onthouden waar elk kleurenpaar zich bevindt. Door de doos te draaien, maak je het iets lastiger voor jongere spelers. Dit kan namelijk het gevoel opleveren dat alle mollenpaartjes ook van plaats verwisselen, terwijl dat natuurlijk niet helemaal waar is. Over Up and Down kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat het een leuk tussendoortje is waar de kids veel plezier aan zullen beleven.
Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 20 min.
Auteur: Gunter Baars
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .